Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile din Marea Chinei de Sud și de Est, în centrul atenției țărilor din G7

evz.ro
marea chinei de sud

Liderii ţărilor din G7 şi-au exprimat vineri, la finalul unei summit de două zile, în Japonia, preocuparea în faţa agravării tensiunilor maritime din Marea Chinei de Sud şi de Est, relatează AFP. 

"Suntem preocupaţi de situaţia din Marea Chinei de Est şi de Sud şi subliniem importanţa fundamentală a unei gestionări şi reglementări paşnice a diferendelor", a spus ei în comunicatul lor final, transmite agerpres.ro

Acest document nu aminteşte nicio ţară în mod special, însă tensiunile s-au agravat în ultimul timp în Marea Chinei de Sud, revendicată aproape în totalitate de Beijing care a construit în zonă insule artificiale, spre marea nemulţumire a unor ţări ca Vietnamul şi Filipinele. 

Beijingul şi Tokyo îşi dispută cu înverşunare suveranitatea unor teritorii nelocuite din Marea Chinei de Est. 

Beijingul a cerut joi G7 să nu se amestece în treburile sale interne, în timp ce preşedintele american, Barack Obama, a reamintit că "libertatea de navigaţie" trebuie să prevaleze. 

G7 "ar trebui să se concentreze asupra propriilor responsabilităţi şi nu să arate cu degetul (spre alte ţări) în dosare care nu ţin de competenţele sale", a declarat Ministerul chinez de Externe. 

"Reafirmăm importanţa pentru toate statele de a-şi prezenta revendicările şi a le clarifică în conformitate cu dreptul internaţional, de a se abţine de la acţiuni unilaterale ce ar putea spori tensiunile şi de a nu face uz de forţă sau constrângere pentru a încerca să îşi sprijine revendicările", a adăugat G7 la finalul reuniunii desfăşurate la Ise-Shima, în centrul Japoniei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.