Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile în Golf stau să explodeze: Marea Britanie trimit a doua navă de război în Strâmtoarea Ormuz

www.rt.com
USS John S. McCain distrugîtor navă americană

Marea Britanie îşi va creşte temporar prezenţa militară în Golful Persic, devansând desfăşurarea unei a doua nave de război, a indicat vineri guvernul de la Londra, în contextul accentuării tensiunilor cu Iran, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

Distrugătorul HMS Duncan se va deplasa în Golf, unde se va alătura fregatei HMS Montrose, pentru a continua să garanteze 'libertatea de navigaţie' în zonă, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Rotaţia, care era programată, a fost devansată, a precizat o sursă din Ministerul Apărării.

Potrivit BBC, HMS Duncan va opera alături de HMS Montrose în Golf pentru o scurtă perioadă de timp, după care acesta se va îndrepta spre Bahrain pentru lucrări de mentenanţă de rutină.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul prezidențiabililor: surprize în topul încrederii

O altă sursă guvernamentală a precizat marţi că guvernul a ridicat la maximum nivelul de alertă în apele teritoriale iraniene pentru navele britanice.

Tensiunile în jurul strâmtorii Ormuz, prin care tranzitează aproape o treime din ţiţeiul mondial transportat pe mare, s-au accentuat în ultimele săptămâni din cauza unei spirale de evenimente, printre care atacuri de origine necunoscută împotriva unor petroliere şi distrugerea unei drone americane de către Iran.

Un nou incident a survenit miercuri, când, potrivit Londrei, marina militară iraniană a încercat 'să împiedice trecerea' unui petrolier britanic prin strâmtoarea Ormuz. Fregata HMS Montrose, venită în sprijinul său, a fost nevoită să 'lanseze avertismente verbale' către vedetele iraniene pentru ca acestea să se retragă.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul prezidențiabililor: surprize în topul încrederii

De partea cealaltă, Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului iranian, a negat orice 'confruntare' recentă cu nave străine.

Incidentul a avut loc după ce preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat miercuri Marea Britanie că vor exista 'consecinţe' după sechestrarea petrolierului său Grace 1 în largul Gibraltarului acum o săptămână.

SUA şi-au confirmat joi intenţia de a forma o coaliţie internaţională pentru escortarea navelor comerciale în zona Golfului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.