Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tensiunile se reamplifică în Columbia. Au fost suspendate negocierile între protestatari și guvern

Agerpres - Reuters
Columbia proteste

Frontul cel mai vizibil al mişcării de contestare din Columbia a suspendat duminică discuţiile cu guvernul, fără a se găsi vreun acord pentru ieşirea din criza violentă care a făcut peste 60 de morţi de la sfârşitul lui aprilie în ţară, notează AFP preluat de agerpres.

Comitetul naţional de grevă, iniţiatorul mobilizării, "a decis să suspende unilateral discuţiile cu guvernul", a anunţat într-un comunicat delegaţia care reprezintă guvernul preşedintelui conservator Ivan Duque.

Comitetul, care nu reprezintă toate sectoarele protestului, a confirmat această decizie, acuzând guvernul de "întârzierea deliberată a negocierilor".

Anunţul acestei suspendări intervine într-un moment în care Comisia Interamericană pentru Drepturile Omului (CIDH) se pregăteşte să îşi înceapă misiunea în ţară privind situaţia drepturilor omului de la începutul revoltei sociale.

Discuţiile dintre guvern şi Comitet au început pe 7 mai, dar fără progrese semnificative.

Înainte de orice deschidere a negocierilor cu privire la solicitările protestatarilor, trebuie găsit un acord prealabil.

Pentru aceasta, guvernul a reclamat ridicarea blocajelor rutiere care însoţeau manifestaţiile, iar Comitetul "garanţii pentru a manifesta" în deplină siguranţă, precum şi condamnarea de către şeful statului a brutalităţii poliţiei.

Duminică dimineaţă, Ivan Duque a anunţat o reformă a poliţiei, în special în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului.

Negociatorul-şef al guvernului, Emilio Archila, a oferit "garanţii pentru manifestaţii paşnice".

"O dovadă în plus în acest sens sunt acordurile adoptate duminică de preşedintele Ivan Duque pentru transformarea poliţiei", a adăugat el pe Twitter.

Cel puţin 61 de persoane au fost ucise de la începutul contestării, printre care doi poliţişti, iar cel puţin 2.300 au fost rănite, potrivit autorităţilor şi Apărării Poporului, entitate care veghează la respectarea drepturilor omului.

Potrivit Parchetului, 20 din aceste decese sunt legate de manifestaţii.

Comitetul a denunţat, la rândul său, "utilizarea disproporţionată a forţei publice care a produs 77 de omucideri" şi a cerut noi mobilizări miercuri.

Columbia este zguduită de la 28 aprilie de o vastă mişcare de furie populară, mai întâi împotriva unui proiect de reformă fiscală, în cele din urmă retras, apoi împotriva politicii guvernului.

Manifestanţii solicită un stat mai solidar pentru a răspunde consecinţelor sociale ale pandemiei de coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.