Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TENTATIVĂ DE ASASINAT asupra lui Petro Poroşenko: Un important șef al unei instituții de forță ar fi încercat să-l ucidă

presidency.ro
Klaus Iohannis Petro Porosenko

Şeful Centrului ucrainean pentru eliberarea prizonierilor "Corpul de ofiţeri", generalul în rezervă Volodimir Ruban, care a negociat numeroase schimburi de prizonieri între Kiev şi separatiştii proruşi, a fost acuzat vineri de justiţia ucraineană că ar fi vrut să-l asasineze pe preşedintele Petro Poroşenko, fiind plasat în arest preventiv pentru două luni, relatează AFP şi media din Ucraina.

Dar unele personalităţi de la Kiev, între care şi Nadia Savcenko, fost pilot militar ucrainean devenită apoi deputat în ţara sa după ce a stat doi ani în detenţie în Rusia, denunţă un "război al serviciilor speciale" în Ucraina, într-un interviu pentru postul de televiziune News One.

Citește și: Anunț pentru toți cei care au banii de la saltea schimbați în euro: Ce bancnote vor ieși din circulație în 2018

Volodimir Ruban (50 de ani) a fost reţinut joi în timp ce traversa zona tampon ce separă estul ucrainean controlat de rebelii proruşi de restul ţării, aflat sub controlul Kievului, scrie agerpres.ro.

Cunoscut pentru rolul său de negociator în numeroase schimburi de prizonieri între forţele Kievului şi separatişti, Volodimir Ruban ar fi transportat arme şi muniţii, între care obuze şi lansatoare de grenade, potrivit justiţiei care a ordonat arestarea sa pentru două luni.

Citește și: Investiție de sute de milioane de lei: O companie românească construiește o nouă termocentrală

El este suspectat că ar fi pregătit atacuri armate împotriva unor înalţi demnitari guvernamentali, între care preşedintele ucrainean, a declarat judecătorul unui tribunal din Kiev, citat de agenţia de presă Interfax-Ukraina.

Ruban, care a fost implicat în eforturile de eliberare a Nadiei Savcenko, ar fi intenţionat să utilizeze "lansatoare de rachete, lansatoare de grenade, arme uşoare şi dispozitive explozive" pentru a ataca domiciliul lui Petro Poroşenko şi casele unor membri ai guvernului, conform justiţiei de la Kiev.

Citește și: Doar în România este posibil! A patra secțiune dintr-o importantă autostradă va fi construită în 60 de luni

Obiectivul său a fost de a "provoca haos" şi "de a ajuta Rusia să lanseze o ofensivă la scară extinsă" pentru a prelua controlul asupra estului Ucrainei, susţine tribunalul.

Poroşenko a ordonat şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei SBU, Vasili Griţak, să preia ancheta "sub controlul său personal", conform canalului de televiziune ucrainean 112.

Citește și: Gest frumos făcut de McDonald’s: De ce a întors celebrul arc “M”

Volodimir Ruban a denunţat o "înscenare" din partea a două servicii speciale ucrainene şi a declarat că este nevinovat, conform Svoboda.org. Potrivit acestuia, armamentul i-a fost plasat în maşină în mod ilegal. "Încearcă să facă din mine teroristul nr.1. Resping toate acuzaţiile", a spus el, conform Svoboda.org.

Unele media ucrainene l-au acuzat în mod repetat pe Ruban că i-ar susţine pe rebelii proruşi şi că ar avea legături cu FSB (Serviciul de Securitate al Rusiei). Mai mult, unele ziare i-au atribuit legături strânse cu un personaj controversat al scenei politice ucrainene Viktor Medvedciuk, în condiţiile în care preşedintele rus Vladimir Putin este naşul fiicei acestuia. Aceste legături cu rebelii i-ar fi permis lui Ruban să organizeze schimburi de prizonieri încă din primele luni ale conflictului, care a început în aprilie 2014 şi a făcut până în prezent peste 10.000 de morţi.

Citește și: O cântăreață cunoscută din România a lucrat pentru Andra: Ce job a avut și ce a zis despre vedetă .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.