DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Teodor Meleşcanu a discutat despre dosarul nuclear iranian, luni, la Consiliul Afaceri Externe

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, luni, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Luxemburg, discuţiile miniştrilor din statele membre ale Uniunii Europene axându-se în principal pe dosarul nuclear iranian, Republica Populară Democrată Coreeană, respectiv politica UE în domeniul drepturilor omului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres, în cadrul dezbaterii consacrate dosarului nuclear iranian au fost evaluate perspectivele acordului în contextul evoluţiilor recente. Participanţii şi-au exprimat sprijinul unanim cu privire la respectarea de către Iran a prevederilor Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), dar şi unele îngrijorări cu privire la programul balistic şi politica regională ale Iranului.

Ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, a reiterat sprijinul deplin pentru implementarea în continuare de către Iran a JCPOA, aspect esenţial pentru restabilirea încrederii comunităţii internaţionale cu privire la programul nuclear iranian. "România recunoaşte progresele înregistrate până în prezent de către Iran şi insistă asupra importanţei continuării eforturilor în această direcţie", a evidenţiat oficialul român în intervenţia sa pe această temă.

În contextul escaladării tensiunii în Peninsula Coreeană, miniştrii de externe au condamnat în termeni fermi acţiunile provocatoare ale autorităţilor nord-coreene, accelerarea continuă a programului nuclear şi balistic nord-coreean fiind considerată o violare gravă a obligaţiilor internaţionale. A fost adoptat un nou pachet de măsuri restrictive autonome ale UE, fiind salutată transpunerea completă a celei mai recente rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU. Ministrul Teodor Meleşcanu a condamnat ferm continua escaladare a tensiunilor şi a reiterat angajamentul ferm al României în sprijinul eforturilor internaţionale vizând denuclearizarea prin mijloace paşnice şi într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreene, mai precizează MAE.

Miniştrii de externe au avut, de asemenea, un schimb de opinii privind politica drepturilor omului, punându-se accent pe continuarea promovării de către UE a valorilor universale şi gestionarea mai eficientă a provocărilor din acest domeniu, inclusiv în cadrul organizaţiilor multilaterale. Ministrul român de externe a subliniat importanţa principiilor universalităţii, indivizibilităţii şi a interdependenţei drepturilor omului.

În cadrul dejunului de lucru, miniştrii europeni de externe au discutat situaţia din Turcia, în principal prin prisma contextului de securitate regional. A reieşit preocuparea faţă de multitudinea provocărilor de securitate la adresa stabilităţii regiunii, cu implicaţii directe asupra securităţii Uniunii Europene. Cu acest prilej, ministrul român de externe a insistat asupra necesităţii unei abordări pragmatice şi constructive, precum şi pentru continuarea relaţiei strânse şi a dialogului politic cu Turcia, în măsură să ofere soluţii eficiente la provocările comune. "Turcia este un partener strategic pentru România, a cărui stabilitate este importantă atât din perspectiva de membru NATO, cât şi din cea de partener-cheie al UE, inclusiv prin implicaţiile la nivel regional, în zona Mării Negre. România rămâne angajată într-o abordare constructivă şi echilibrată în interesul comun al relaţiei UE-Turcia", a arătat ministrul de externe Teodor Meleşcanu, potrivit sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.