Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu a vorbit despre consolidarea drepturilor omului în Europa

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, joi şi vineri, la reuniunea Comitetului Miniştrilor (CM) al Consiliului Europei (CoE), care s-a desfăşurat la Nicosia, sub mandatul Preşedinţiei Republicii Cipru, unde a vorbit despre consolidarea drepturilor omului în Europa.

Principalul subiect de dezbatere l-a constituit consolidarea securităţii democratice în Europa, pornind de la raportul anual al secretarului general privind situaţia drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept în Europa, cu accent asupra luptei împotriva terorismului, protecţiei copiilor refugiaţi şi rolului Consiliului Europei în gestionarea conflictelor şi crizelor din Europa. În cadrul discuţiilor a fost, de asemenea, abordată necesitatea garantării eficacităţii sistemului Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, arată MAE, într-un comunicat transmis Agerpres.

Alte subiecte de discuţie au vizat reconstruirea încrederii în democraţiile europene şi, în context, răspunsul la provocările reprezentate de rasism, xenofobie, excludere socială, extremism şi populism. Cu ocazia reuniunii ministeriale s-a deschis spre semnare şi noua Convenţie a Consiliului Europei privind combaterea traficului ilicit de bunuri culturale, care a reprezentat o prioritate a Preşedinţiei cipriote.

În intervenţia sa, ministrul român al Afacerilor Externe a salutat raportul elaborat de secretarul general şi a evidenţiat că împărtăşeşte preocupările cu privire la provocările existente în Europa privind situaţia drepturilor omului. El a menţionat angajamentul României pentru lupta împotriva terorismului, sub toate formele sale, şi a salutat adoptarea liniilor directoare privind protecţia victimelor actelor teroriste, pledând pentru solidaritate la nivel internaţional.

În ceea ce priveşte fenomenul migraţiei, demnitarul român a reiterat faptul că ţara noastră îşi menţine angajamentul faţă de standardele europene în domeniul drepturilor omului şi a subliniat că o abordare cuprinzătoare privind migraţia va favoriza găsirea unei soluţii pentru promovarea diversităţii şi pentru combaterea discriminării, xenofobiei şi radicalizării. Totodată, acesta a salutat adoptarea, în cadrul ministerialei, a Planului de acţiune privind protecţia copiilor refugiaţi şi migranţi în Europa.

Cu privire la conflictele şi crizele din Europa, Meleşcanu a reafirmat poziţia României de sprijin pentru soluţionarea paşnică, negociată şi cuprinzătoare a tuturor conflictelor prelungite, cu respectarea deplină a principiilor şi normelor dreptului internaţional. Totodată, ministrul român de Externe a reiterat angajamentul ţării noastre faţă de sistemul Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, drept pilon de bază pentru protecţia şi garantarea drepturilor omului. În contextul celebrării în acest an a 10 ani de la semnarea Memorandumului de Înţelegere dintre CoE şi UE, el a arătat că România consideră cooperarea dintre Consiliul Europei şi Uniunea Europeană ca fiind de importanţă deosebită pentru stabilitatea şi democraţia continentului european.

În marja sesiunii ministeriale, Teodor Meleşcanu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu secretarul general al Consiliului Europei, preşedintele CEDO şi cu ministrul de Externe al Republicii Elene. În cadrul convorbirii cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, cei doi oficiali au abordat teme privind cooperarea dintre România şi Consiliul Europei, pe diferite domenii de interes, inclusiv a rezultatelor pozitive din cooperarea bilaterală iniţiată în anul 2013 şi concretizată în acest an prin operaţionalizarea Oficiului privind combaterea criminalităţii informatice al Consiliului Europei (C-PROC) ce funcţionează la Bucureşti din octombrie 2014.

Demnitarul român a reiterat sprijinul pe care autorităţile de la Bucureşti îl acordă activităţii Consiliului Europei în ce priveşte respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre, evoluţiile din Vecinătatea Estică şi susţinerea de către România a eforturilor organizaţiei în regiune pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. Cu ocazia convorbirii cu preşedintele Curţii Europene a Drepturilor Omului, Guido Raimondi, ministrul român al Afacerilor Externe a reiterat încrederea ţării noastre în rolul Curţii de protejare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale în întreaga Europă.

Teodor Meleşcanu a exprimat hotărârea autorităţilor române de a continua cooperarea excelentă cu instanţa europeană, inclusiv în ceea ce priveşte aplicarea procedurii hotărârii pilot în materia condiţiilor materiale din penitenciare şi centrele de reţinere şi arest preventiv. Întrevederea cu Nikos Kotzias, ministrul elen al Afacerilor Externe, a prilejuit exprimarea angajamentului celor două părţi pentru revitalizarea dialogului politic bilateral şi a cooperării celor două state la nivel regional, inclusiv în cadrul trilateralei România - Bulgaria - Grecia la nivelul miniştrilor de externe. În context, ministrul Teodor Meleşcanu a adresat omologului elen invitaţia de a efectua o vizită la Bucureşti, reiterând, totodată, interesul de a găzdui reuniunea ministerială trilaterală în perioada imediat următoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.