Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teodor Meleşcanu a vorbit la Bruxelles despre importanţa Parteneriatului Estic

Teodor Melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat marţi, la Bruxelles, la Conferinţa aniversară la nivel înalt a Parteneriatului Estic (PaE), cu ocazia marcării a 10 ani de la lansarea acestuia, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE)  evenimentul - organizat de Comisia Europeană şi Serviciul European de Acţiune Externă, sub auspiciile Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene - a avut ca obiectiv discutarea meritelor şi a principalelor realizări ale Parteneriatului în cei 10 ani de existenţă, precum şi lansarea unei dezbateri ample cu privire la posibilităţile de dezvoltare a acestei importante platforme de cooperare dintre UE şi partenerii săi estici.

Citește și: Monica Macovei la tunuri! Dragnea și Tăriceanu nimiciți de fostul ministru al Justiției

La eveniment au participat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înalţi oficiali din cele şase state partenere (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina), comisari europeni şi reprezentanţi ai mediilor diplomatice, academice şi ai societăţii civile.

În intervenţia sa în deschiderea conferinţei, ministrul Afacerilor Externe a subliniat importanţa Parteneriatului Estic pentru consolidarea relaţiilor Uniunii Europene cu statele din vecinătatea estică, punctând, totodată, cele mai relevante evoluţii înregistrate în acest cadru şi beneficiile PaE pentru UE şi statele partenere deopotrivă.

În raport cu principalele obiective ale preşedinţiei române la Consiliul UE, ministrul Teodor Meleşcanu s-a referit la atenţia acordată implementării obiectivelor concrete incluse pe Agenda PaE pentru 2020, cu accent pe conectivitate în domeniile digital, energie şi transport, promovării beneficiilor generate în folosul cetăţeanului şi creşterii sprijinului public şi politic pentru această iniţiativă. Demnitarul român a accentuat că aniversarea celor 10 ani de PaE "reprezintă un efort comun, ajuns la maturitate, care oferă un cadru solid de cooperare şi care sprijină procesele de modernizare şi transformare în vecinătatea estică", arată sursa citată.

Citește și: Traian Băsescu încearcă să-i dea lovitura de grație lui Liviu Dragnea! Mutare dură

Ministrul Teodor Meleşcanu s-a referit şi la necesitatea extinderii dezbaterii cu privire la perspectivele PaE post-2020, exprimând susţinerea pentru un proces de reflecţie cuprinzător şi aprofundat care să determine agenda strategică viitoare comună, care să motiveze continuarea eforturilor partenerilor, strângerea legăturilor dintre aceştia şi UE, precum şi valorificarea oportunităţilor oferite în beneficiul cetăţenilor.

PaE reprezintă o prioritate importantă pentru Preşedinţia română a Consiliului UE, în cadrul agendei de politică externă a UE, în contextul marcării, în mai 2019, a 10 ani de la lansarea acestei iniţiative.

Citește și: EXCLUSIV Afacerea soției lui Mihai Gâdea a explodat! Lovitura dată de Agatha Kundri – Profitul s-a triplat

În acest sens, Preşedinţia română a Consiliului UE a asumat ca principale direcţii de acţiune, în sprijinul activităţii SEAE şi a Comisiei Europene (DGNEAR): promovarea agendei concrete a PaE pentru orizontul 2020, cu accent pe aspectele de conectivitate; creşterea vizibilităţii iniţiativei prin organizarea de evenimente publice (peste 20 în prima jumătate a anului 2019); iniţierea unui proces aprofundat de reflecţie asupra viitorului PAE. Aceste direcţii au fost prezentate de ministrul Teodor Meleşcanu cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor afacerilor externe UE (Gymnich) de la Bucureşti, 31 ianuarie - 1 februarie 2019.

Organizarea unor ample evenimente aniversare la Bruxelles, luni şi marţi, a reprezentat un obiectiv sprijinit de Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene, ca demers important pentru promovarea obiectivelor PaE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.