DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Teodor Meleşcanu: Sprijinul pentru Balcanii de Vest este o prioritate pentru România

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat, joi şi vineri, la Sofia, la reuniunea informală (Gymnich) a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, context în care a reafirmat angajamentul României în continuarea politicii de extindere şi sprijin pentru regiunea Balcanilor de Vest, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres. În cadrul reuniunii au mai fost abordate teme de actualitate de pe agenda europeană şi internaţională, precum Siria şi Coreea de Nord.

În cadrul discuţiilor privind Siria, miniştrii au analizat evoluţiile recente, cu accent pe abordările în plan politic şi umanitar. Schimbul de opinii s-a axat pe modalităţile suplimentare prin care eforturile Uniunii Europene pot contribui la procesul politic derulat sub auspiciile ONU, în pregătirea Conferinţei Bruxelles II, anticipând parametrii care ar face posibil sprijinul şi pe dimensiunea de stabilizare şi reconstrucţie post-conflict, arată sursa citată.

Ministrul Teodor Meleşcanu a salutat iniţiativa organizării unei noi conferinţe privind Siria la Bruxelles şi a reiterat importanţa ca UE să joace un rol pro-activ în avansarea procesului politic sub egida ONU şi apoi în procesul de reconstrucţie post-conflict.

Discuţia principală a fost alocată Balcanilor de Vest, prioritate a preşedinţiei bulgare a Consiliului Uniunii Europene. Schimbul de opinii a avut loc în contextul publicării, de către Comisia Europeană, la 6 februarie, a Comunicării sale privind "O perspectivă credibilă de aderare pentru Balcanii de Vest şi un angajament sporit al UE în regiune". A fost exprimat sprijinul general pentru perspectiva europeană a regiunii, văzută ca un angajament ferm din partea Uniunii în favoarea sprijinirii substanţiale a procesului de reforme, vizând în principal consolidarea statului de drept, cooperarea consolidată în materie de securitate şi migraţie, dezvoltarea economică şi socială, conectivitatea în domeniile transporturilor şi energiei, agenda digitală, reconcilierea şi relaţiile de bună vecinătate. Au fost abordate şi aspecte legate de organizarea summitului informal privind Balcanii de Vest, ce va avea loc la Sofia, pe 17 mai.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a salutat publicarea Comunicării Comisiei Europene, precum şi obiectivele acesteia menite să asigure o prezenţă mai vizibilă a UE în regiune, vizând în ultimă instanţă consolidarea stabilităţii, securităţii şi prosperităţii Balcanilor de Vest.

Oficialul român a evidenţiat interesul ţării noastre pentru continuarea politicii de extindere, "obiectiv ce va fi urmărit cu perseverenţă în perioada următoare, având în vedere că figurează printre priorităţile pe care România le va promova în cadrul primului mandat în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019", precizează MAE.

Teodor Meleşcanu a exprimat speranţa că anii următori vor marca "un avans substanţial în ceea ce priveşte îndeplinirea angajamentelor asumate şi continuarea proceselor de reformă în statele din Balcanii de Vest, asigurând astfel o apropiere progresivă de Uniunea Europeană bazată exclusiv pe propriile merite, îndeplinirea criteriilor de aderare şi conformarea la prevederile Tratatului Uniunii Europene".

În cadrul discuţiei privind Coreea de Nord, miniştrii de externe europeni au analizat evoluţiile recente, precum şi politica UE în acest dosar.

Discuţiile informale cu miniştrii de externe din statele candidate au vizat cooperarea şi parteneriatul în domeniul securităţii şi apărării, cu accent pe prevenirea radicalizării şi combaterea terorismului şi a extremismului violent, dar şi gestionarea împreună a ameninţărilor hibride şi comunicarea strategică în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.