Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teorodovici jubilează după anunţul Fitch: 'O nouă recunoaștere a faptului că România se bucură de o creștere economică sustenabilă'

Inquam Photos / Octav Ganea
eugen teodorovici

Agenția de rating Fitch este a treia agenție internațională care reconfirmă calificativul recomandat investițiilor aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F-3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, a anunțat sâmbătă Ministerul Finanțelor Publice (MFP), potrivit Mediafax.

De asemenea, agenție internațională a reconfirmat perspectivă stabilă, au reamintit Finanțele, într-un comunicat de presă.

CITEȘTE ȘI: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine

Decizia este susținută de nivelurile moderate ale datoriei publice și al PIB-ului pe cap de locuitor, precum şi de evoluția pozitivă a indicatorilor dezvoltării umane, care sunt superiori altor emitenți suverani din aceeași categorie de rating recomandată pentru investiţii „BBB”. Acești indicatori sunt contrabalansați de deficitul de cont curent şi de deficitul bugetar, precum și de datoria externă netă, care este mai ridicată decât a altor ţări cu rating BBB, precum și de politica fiscală pro-ciclică, care reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice de politica fiscală.

Pentru anul 2018, agenția estimează încadrarea deficitului bugetar în ţinta de 2,96% (conform metodologiei ESA), dar pentru următorii doi ani anunță un nivel de 3,5%.

„Anunțul Fitch Ratings reprezintă o nouă recunoaștere a faptului că România se bucură de o creștere economică sustenabilă, care va contribui la întărirea încrederii investitorilor în economia țării noastre, precum și în perspectivele solide de dezvoltare ale acesteia”, apreciază Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Agenția de rating subliniază diminuarea riscului de supraîncălzire a economiei şi prognozează pentru anul 2018 o creștere a PIB-ului real de 3,5%, iar pentru 2019 și 2020 o diminuare a acestuia la 3,2% și, respectiv, 3%, pe fondul încetinirii creșterii economice în Uniunii Europene și a înăspririi politicii monetare, precum și în condițiile reducerii stimulentelor de natură fiscală.

CITEȘTE ȘI: Mituri despre apa carbogazoasă. Cât de adevărat este că afectează dinți și oasele sau că nu hidratează

Fitch apreciază că principalii factori care ar putea îmbunătăți ratingul de țară sunt: reducerea riscurilor instabilității la nivel macroeconomic și îmbunătățirea credibilității politicilor macroeconomice, asigurarea consolidării fiscale care ar îmbunătăți traiectoria pe termen lung a ponderii datoriei publice în PIB, precum și îmbunătățirea susținută a finanțelor externe.

În schimb, principalii factori care ar puta înrăutăți ratingul României sunt: deficitele fiscale ridicate persistente, care pot creşte rapid ponderea datoriei guvernamentale în PIB, şi o supraîncălzire a economiei sau o aterizare forţată, care să afecteze macrostabilitatea economică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.