Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teresa May lovită pe la spate de propriul partid: Conservatorii resping acordul cu Bruxelles-ul din cauza mecanismului de 'backstop'

Agerpres
Theresa May

Un important grup de parlamentari eurosceptici din Partidul Conservator al premierului Theresa May au anunţat marţi că se opun înţelegerii la care aceasta a ajuns cu Bruxelles-ul în privinţa mecanismului de ''backstop'' şi prin urmare vor vota împotriva acordului privind Brexitul, anunţ care scade şansele şefei executivului de a obţine în Camera Comunelor aprobarea acordului ce va fi supus votului deputaţilor în cursul serii, transmite agenţia Reuters, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Toți șoferii sunt vizați! Ce se va întâmpla cu polițele RCA

Deputatul conservator Bill Cash a declarat că el şi alţi deputaţi jurişti au analizat avizul consilierului juridic al guvernului Geoffrey Cox şi au ajuns la concluzia că documentul convenit luni seară de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul ''nu îndeplineşte criteriile stabilite de guvern însuşi'', deşi şefa executivului susţine că a obţinut de la liderii europeni garanţii obligatorii legal care să răspundă preocupărilor britanicilor că prin mecanismul de ''backstop'' privind frontiera nord-irlandeză Regatul Unit riscă să rămână pe termen nedefinit în uniunea vamală europeană.

''În urma analizei noastre legale şi a altora, nu recomandăm acceptarea moţiunii guvernului'', a indicat Bill Cash, vorbind în numele European Research Group, ce reuneşte circa 80 de parlamentari eurosceptici.

Anunţul său survine după ce consilierul juridic al guvernului, Geoffrey Cox, a declarat că documentul convenit luni de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul doar reduce, nu exclude riscul ca Regatul Unit să rămână captiv în uniunea vamală europeană dacă Londra şi UE nu ajung la o înţelegere permanentă care să evite reapariţia unei aşa-numite ''frontiere dure'' între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda.

Documentul ''are în vedere riscul de a rămâne prinşi în (mecanismul de) ''backstop'' prin rea credinţă sau acţiuni deliberate ale UE şi el reduce semnificativ acest risc'', a spus Geoffrey Cox în faţa parlamentului de la Londra.

''Pentru Camera Comunelor problema este dacă, ţinând cont de aceste îmbunătăţiri, sub aspect politic, Camera adoptă aceste aranjamente'', a indicat Geoffrey Cox, subliniind că scopul avizului său juridic este doar să informeze asupra a ''ceea ce este în esenţă o decizie politică pe care fiecare dintre noi trebuie să o ia''. Iar ''acum a sosit momentul să votăm pentru acest acord'', a adăugat el.

Acordul privind Brexitul, respins de Camera Comunelor în ianuarie din cauza mecanismului de ''backstop'', este supus din nou votului deputaţilor britanici marţi seară. Dacă acordul pică din nou la vot, Theresa May a promis că miercuri va cere Camerei Comunelor să voteze ieşirea din UE fără un acord pe 29 martie. Dacă deputaţii resping şi această variantă, joi ar urma un vot pentru o amânare a Brexitului, care în opinia şefei executivului britanic nu ar trebui să depăşească sfârşitul lunii iunie. O eventuală amânare a Brexitului are însă nevoie şi de acordul liderilor europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.