Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Termenul 'gaslighting' este cuvântul anului 2022 (dicționar)

traducere traducatori dictionare

Termenul "gaslighting", care se referă la manipularea psihologică, a devenit cuvântul anului 2022 conform dicționarului explicativ american Merriam-Webster, a anunțat redactorul principal al dicționarului, Peter Sokolowski, într-un interviu publicat, luni, de Associated Press, conform Rador.

După cum se aşteaptă, cuvântul anului potrivit Merriam-Webster va fi anunțat oficial până la sfârșitul zilei de astăzi, dar editorul l-a dezvăluit înainte de termen. Potrivit afirmaţiilor lui Sokolowski, numărul de căutări legate de gaslighting pe site-ul dicționarului au crescut cu 1.740% în 2022, comparativ cu anul 2021. În același timp, a adăugat el, interesul ridicat pentru acest termen a rămas pe toată durata perioadei, ceea ce l-a făcut lider absolut.

În dicționarul menționat, gaslighting este definit ca "manipularea psihologică a unei anumite persoane, de obicei pe o perioadă lungă de timp, ceea ce duce la faptul că victima începe să se îndoiască de corectitudinea propriilor gânduri, percepția realității, amintirile, și de aici confuzie, pierderea încrederii, scăderea stimei de sine, instabilitate emoțională și mentală și dependență de manipulator".

Cuvântul care a câștigat popularitate în ultima perioadă există de mult timp. Acesta este menționat în piesa scriitorului englez Patrick Hamilton "Gaslight" în 1938. În ea, soțul își convinge soția că este bolnavă mintal. Pentru a face acest lucru, el folosește, printre altele, lămpi cu gaz - le reduce luminozitatea, dar își asigură soția că încăperea este la fel de luminoasă ca înainte. Ulterior, cuvântul gaslighting a fost folosit în practica psihologică pentru a se referi la manipulări similare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.