Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Termenul pentru organizarea şi funcţionarea centrelor de arşi, prelungit până la sfârşitul lui 2025

spitalul sf sava

Termenul privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri a fost prorogat până la 31.12.2025. Termenul iniţial pentru organizarea unor astfel de structuri era 18 mai 2022, conform news.ro.

Ordinul 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri stabilea, la articolul 12: "Unităţile de arşi aprobate/avizate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin au obligaţia ca în termen de 5 ani să se organizeze în conformitate cu prevederile prezentului ordin".

Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial în 18 mai 2017, dată de la curgea termenul de cinci ani şi care ar fi expirat în această lună.

"Termenul prevăzut la art. 12 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 476/2017 privind organizarea şi funcţionarea structurilor care acordă asistenţă medicală şi îngrijirea bolnavilor cu arsuri, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 371 din 18 mai 2017, cu modificările şi completările ulterioare, se prorogă până la data de 31 decembrie 2025", stabileste noul ordin publicat în Monitorul Oficial.

Tiberius- Marius Brădăţan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţi, a explicat pentru News.ro ce înseamnă această prorogare.

„Foarte simplu, în fapt este vorba despre o solicitare a Comisiei de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii care a solicitat prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor Ordinului astfel încât în perioada următoare să se poată efectua în continuare tratamentele pacienţilor cu arsuri şi pe teritoriul României, până la darea a în funcţiune efectivă a centrelor de arşi, conform cu cele prevăzute în acel Ordin de Ministru. Nu se face referire la un anumit centru de arşi, şi este vorba despre centrele de arşi care vor trebui să fie la Bucureşti, la Timişoara, la Iaşi, care vor trebui să devină funcţionale şi care vor trebui să îndeplinească toate condiţiile tehnice prevăzute în Ordinul de Ministru", a declarat el.

Secretarul de stat în MS a precizat că, în absenţa unei astfel de decizii, ar fi fost practic desfiinţată posibilitatea de a trata în România pacienţii arşi.

"Evident, altfel am fi lăsat în aer toate unităţile funcţionale de arşi care funcţionează în acest moment şi ar fi trebuit să desfiinţăm practic posibilitatea de a trata pacientul ars şi în România. Desigur în continuare transferul în străinătate al pacienţilor arşi se poate face, avem act normativ pentru cei care au suprafeţe arse mari sau pentru cei care necesită îngrijiri de lungă durată, în conformitate cu prevederile pe care le avem în momentul de faţă”.

România nu are centre destinate marilor arşi în acest moment şi nici centre de recuperare medicală a pacienţilor care au suferit arsuri severe. În acest moment există unităţi funcţionale pentru tratarea marilor arşi care pot trata însă cazuri doar până la o anumită complexitate. Anul trecut numărul de paturi autorizate de Ministerul Sănătăţii în unităţi specializate pentru tratamentul pacienţilor critici cu arsuri severe era de 21. În plus existau în jur de 300 de paturi de arşi în spitale judeţene şi municipale destinate îngrijirii pacienţilor cu arsuri de severitate mică şi medie.

Modificarea a fost sesizată şi criticată de Cristian Matei, rănit în incendiul din Colectiv.

"Ministerul Sănătăţii a amânat până în 2025 termenul la care care spitalele erau obligate să reorganizeze spaţiile necesare pentru îngrijirea bolnavilor cu arsuri. Mai pe româneşte, să asigure condiţii decente pentru arşi. Este vorba despre termenul prevăzut la art. 12 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 476/2017, care arată că “unităţile de arşi aprobate/avizate până la data intrării în vigoare a prezentului ordin au OBLIGAŢIA ca în termen de 5 ani să se organizeze în conformitate cu prevederile prezentului ordin”. Motivul oficial: ”Având în vedere că până în prezent nu există la nivel naţional NICIO structură spitalicească care să corespundă condiţiilor prevăzute pentru centrul de arşi...” Anul ăsta se implinesc 7 ani de minciuni", a scris pe contul său de Facebook Cristian Matei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.