Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Terminalul olandez Gate de gaze naturale lichefiate bate un nou record: operațiuni de descărcare și încărcare pentru 328 de nave

LNG Prime
terminal gate

Terminalul Dutch Gate LNG din portul Rotterdam a gestionat un număr record de nave anul trecut, iar proprietarii săi Gasunie și Vopak lucrează pentru a extinde în continuare instalația cu un debarcader suplimentar la scară mică și un nou rezervor, scrie lngprime.com.

Lansat în septembrie 2011, terminalul are o capacitate nominală de 12 miliarde metri cubi sau 8,8 milioane tone/an de GNL, trei rezervoare de stocare GNL cu o capacitate de 540.000 metri cubi, trei chei de încărcare pentru camioane și trei debarcader, inclusiv un debarcader la scară mică.

În urma modificărilor, Gate a reușit să adauge 4 miliarde metri cubi de capacitate pe bază de întrerupere, disponibilă pentru utilizatorii care au deja o poziție în Gate.

Utilizatorii actuali ai Gate includ Shell, Uniper, OMV și Glencore. Anul trecut, BP și PetroChina și-au rezervat capacitate la Gate, ca parte a proiectului de extindere, în timp ce ConocoPhillips și-a asigurat capacitate din septembrie 2031.

În august anul trecut, Vopak și Gasunie au luat o decizie finală de investiție pentru a construi al patrulea rezervor de GNL cu o capacitate de 180.000 metri cubi și pentru a adăuga 4 miliarde metri cubi de capacitate suplimentară de regazificare.

Managerul comercial al Gate, Stefaan Adriaens, a declarat miercuri pentru LNG Prime că terminalul a regazeificat 14,35 miliarde metri cubi în 2023, cu mult peste capacitatea sa de pe plăcuța de identificare.

Acesta este constant comparativ cu 2022, când terminalul a regazeificat 14,39 miliarde meri cubi.

Lansarea lui Gate a rămas la niveluri record anul trecut, în ciuda lansării hub-ului de import de GNL bazat pe FSRU în portul olandez Eemshaven, deținut tot de Gasunie și Vopak, și a terminalelor GNL bazate pe FSRU din Germania, Franța și alte țări europene.

328 de vase

Inclusiv operațiunile de descărcare și încărcare, terminalul GNL a gestionat anul trecut 328 de nave record.

Adriaens a spus că Gate a descărcat un total de 169 de mărfuri cu GNL în 2023, comparativ cu 183 de transporturi în 2022.

Dintre acestea, 110 transporturi au venit de la terminale din SUA, comparativ cu 96 de expedieri în anul precedent.

Mai mult, instalația a încărcat 159 de mărfuri, un salt de la 84 de mărfuri în 2022, în principal pentru că „prețurile competitive au făcut GNL din nou interesant ca combustibil maritim”, a spus Adriaens.

Debarcaderul la scară mică a lui Gate, care a lansat operațiunile în 2016, a gestionat 151 de nave record, încărcând aproape 900.000 metri cubi de GNL.

Terminalul a finalizat, de asemenea, un record de 8789 de operațiuni de încărcare a camioanelor, comparativ cu 8598 operațiuni în anul anterior, în timp ce lucrările continuă să progreseze la a patra și a cincea stație de încărcare a camioanelor.

Al patrulea debarcader și al cincilea tanc

Datorită cererii mari de servicii la scară mică, Gate plănuiește să construiască al doilea debarcader la scară mică la terminal.

Adriaens a dezvăluit planuri pentru acest proiect încă din 2018, dar se pare că Gate este acum gata să avanseze cu dezvoltarea.

„Ne-am dori să progresăm pe cel de-al patrulea debarcader în acest an, deoarece GNL continuă să crească ca combustibil maritim”, a spus Adriaens.

Noul debarcader ar fi situat peste debarcaderul existent la scară mică.

Adrians a spus că Gate își propune să „introducă cererea de autorizare” pentru acest debarcader în cursul acestui an.

În plus, Gate ar putea obține și al cincilea rezervor de GNL în viitor, dar acest proiect este încă în fazele incipiente de dezvoltare.

„Vom lucra la asta, dar nu anticipez că vom depune deja anul acesta pentru un permis”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.