Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O teorie controversată începe să fie validată științific: specii tehnologizate ar fi trăit pe Terra cu miliarde de ani în urmă

istockphoto.com
civilizatii antice

Conform lui Jason Wright, profesor de astronomie și astrofizică la Pennsylvania State University, pe Pământ ar putea fi existat forme de viață mult mai avansate decât oamenii, care au dispărut în urma unui cataclism. Într-un studiu intitulat "Prior Indigenous Technological Species", Wright sugerează că aceste specii "tehnologizate" ar fi trăit pe Terra cu miliarde de ani în urmă, înainte de apariția rasei umane.

„Dat fiind faptul că poate găzdui forme de viață complexe, cea mai evidentă origine a speciilor anterioare oamenilor, de orice fel ar fi ele, este Pământul”, a spus Wright, citat de The Independent.

Aceste specii antice extrem de dezvoltate au dispărut, dar că în trecut ar fi putut fi găsite urme ale existenței lor, pe care le numește „tehnosemnături”.

Totuși, în prezent, Wright le consideră dispărute, în principal din cauza mișcării plăcilor tectonice și a eroziunii continue.

Jason Wright afirmă că urmele lăsate de formele de viață inteligente care au precedat oamenii ar putea fi găsite pe suprafețe precum cea a Lunii sau a planetei Marte. Cercetătorul consider, totodată, că lumea științifică ar trebui să fie atentă la planeta Venus, din acest punct de vedere.

Ce s-a întâmplat cu civilizațiile antice?

Jason Wright afirmă că formele de viață care au trăit pe Pământ înainte de rasa umană ar fi dispărut cel mai probabil ca urmare a unui cataclism, un eveniment natural precum impactul cu un asteroid ori o catastrofă climatică.

Omul modern are părți de ADN necunoscut. Este moștenirea extratereștrilor?

Omul modern are la bază porțiuni de ADN care provine de la un strămoș încă necunoscut. Cel mai probabil este vorba despre Homo erectus, despre care se crede că a trăit cu mai mult de 100.000 de ani în urmă. Însă ipoteza nu este sigură, deoarece nu a fost găsit niciodată ADN-ul acestuia.

Potrivit specialiștilor de la Laboratorul Cold Spring Harbour din New York, o nouă analiză a genomilor celor mai faimoși oameni din antichitate, neanderthalii și denisovanii, a dezvăluit o legătură cu un strămoș încă neidentificat pentru speciile noastre.

Experții au folosit un algoritm Bayesian care le-a permis să exploreze o perioadă lungă în istoria reproducerii interrasiale acestor specii.

Potrivit studiului, între 3 și 7% din ADN-ul neanderthal este influențat de Homo sapiens, iar aproximativ 1% din ADN-ul denisovan este de origine necunoscută.

Studiul a arătat că aproximativ 15% din aceste regiuni misterioase „super arhaice” ale ADN-ului, descoperite în genomul denisovan, sunt încă în circulație la oameni. Ce s-a întâmplat în cele din urmă cu această specie dispărută este încă necunoscut.

Experții cred că este vorba de Homo erectus însă n-au cum să dovedească acest lucru, în condițiile în care pînă acum n-a fost descoperită nicio urmă de AND a acestui om străvechi.

„Această cronologie pare a fi incompatibilă cu un schimb genetic care implică strămoșii direcți euroasiatici, care au emigrat din Africa în urmă cu 50.000 de ani. În schimb, calendarul nostru sugerează o migrare mai timpurie, care a avut loc cu cel puțin 200.000 de ani în urmă”, arată concluziile studiului.

Studiul a mai descoperit și dovezi ale reproducerii între oameni și neanderthali, care ar fi avut loc mult mai devreme decât se știa până acum:cu aproximativ 200.000 până la 300.000 de ani în urmă.

„Ceea ce este interesant în această lucrare este că demonstrează că poți învăța despre istoria omenirii prin reconstruirea întregii istorii evoluționiste și punerea în comun a unei colecții evenimente atât de la oameni moderni, cât și de la hominini arhaici”, spune Adam Siepel, biolog al Laboratorului Cold Spring Harbour din New York.

Urme de viață extraterestră, descoperite în Africa

Experții de la Centrul de Biofizică Moleculară din Franța au descoperit, în munții Makhonjwa din Africa de Sud, elemente de carbon care are origini extraterestre. Fragmentele de materie organică au fost găsite într-un sediment vulcanic de acum 3,3 miliarde de ani.

Astrobiologii continuă să găsească indicii care sugerează că viaţa a apărut în altă parte a galaxiei şi a fost adusă pe Terra de meteoriţi şi comete, în urmă cu 4 miliarde de ani.

,,Este pentru prima data când descoperim carbon cu origini extraterestre în rocile tereste’’, a declarat expertul Frances Westall.

Potrivit acestuia, prezenta materiei organice cu origini necunoscute, extraterestre, se datorează, cel mai probabil, unui meteorit care a lovit zona respectivă în urmă cu câteva miliarde de ani, scrie gadgetreport.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.