Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretul cel mai bine păstrat în Familia Regală din Marea Britanie: Ce se va întâmpla cu testamentul Reginei Elisabeta a II-a

regina elisabeta

Testamentul Elisabetei a II-a, dacă ar putea fi văzut de public, ar oferi informaţii inedite despre averea regretatei suverane, însă, spre deosebire de actele similare ale cetăţenilor britanici obişnuiţi, testamentul reginei va fi sigilat şi încuiat într-un seif pentru cel puţin 90 de ani, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Practica sigilării testamentelor membrilor familiei regale decedaţi datează din 1910, odată cu sigilarea testamentului prinţului Francis de Teck, al cărui testament se numără printre cele peste 30 păstrate într-un seif aflat într-un loc secret din Londra, sub îngrijirea unui judecător.

Potrivit convenţiei, după moartea unui înalt membru al familiei regale, executorul testamentar solicită Secţiei pentru Familie a Înaltei Curţi din Londra sigilarea testamentului. Judecătorii care s-au succedat în această funcţie au aprobat întotdeauna cererea.

Aceste detalii au fost aduse la cunoştinţa publicului abia după moartea, în aprilie 2021, a prinţului Philip, soţul reginei, când sarcina aplicării sigiliului i-a revenit judecătorului Andrew McFarlane.

Judecătorul a hotărât că testamentul trebuie sigilat, dar a decis să-şi publice decizia şi să ofere publicului o explicaţie a acestei proceduri.

''Gradul de publicitate pe care publicarea l-ar atrage probabil ar fi foarte extins şi contrar obiectivul de păstrare a demnităţii suveranei'', a precizat el, adăugând că acest lucru este necesar ca monarhul să-şi îndeplinească rolul constituţional.

Judecătorul a dezvăluit existenţa seifului care conţine testamentele regale şi că, în calitate de preşedinte în funcţie al Secţiei pentru Familie, este responsabil pentru el, chiar dacă nu cunoaşte conţinutul documentelor sigilate.

Va fi depozitat în seif alături de cel al soţului ei, testamentul defunctei regine se va alătura celui al mamei ei, Elizabeth, şi al surorii ei, prinţesa Margaret, ambele decedate în acelaşi an, 2002.

Testamentul lui Margaret a fost în 2007 subiectul unei dispute juridice iniţiate de Robert Brown, care a susţinut că este fiul ilegitim al prinţesei şi a solicitat să vadă documentul ca să-şi avanseze pretenţiile. Curtea a respins afirmaţiile sale drept ''iraţionale'' şi nu i-a acordat acces.

Prinţul Francis de Teck, al cărui testament este cel mai vechi păstrat în seif, a murit în 1910 la vârsta de 40 de ani. A fost fratele mai mic al reginei Maria, soţia regelui George al V-lea şi bunica reginei Elisabeta a II-a.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.