Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Testamentul liderului Opozitiei ruse asasinat, prezentat cu 3 ore inaintea uciderii sale

nemtov

La un post de radio moscovit cu doar trei ore înaintea morţii sale, fostul ministru Boris Nemţov, un critic virulent al Kremlinului, îi chema pe ascultători să manifesteze într-un discurs incendiar asupra Ucrainei şi contra preşedintelui Vladimir Putin, semnându-şi atunci testamentul politic, notează AFP.

Vineri, timp de 45 de minute, cu vocea gravă şi pe un ton serios, opozantul şi-a prezentat propunerile pentru "schimbarea Rusiei", fără să ezite să-şi întrerupă interlocutorii, doi jurnalişti de la radioul Eho Moskvî care încercau fără succes să se amuze.

Nu este surprinzător că marşul anticriză pe care îl organiza Boris Nemţov duminică la periferia moscovită, transformat după moartea sa într-un apel la manifestaţie în centrul Moscovei, ocupă un loc de frunte în interviu, care uneori seamănă mai mult cu un monolog, aşa cum i-a reproşat una dintre jurnaliste.

"Acest marş cere oprirea imediată a războiului cu Ucraina, se impune ca (preşedintele rus Vladimir) Putin să-şi oprească agresiunea", a declarat Boris Nemţov, care ia apoi poziţie cu privire la grava criză economică prin care trece Rusia.

"Cauza crizei este agresiunea (în Ucraina), care a fost urmată de sancţiuni, apoi de scurgeri de capital, toate acestea din cauza agresiunii fără sens a lui Putin contra Ucrainei", denunţă cel care, la fel ca Kievul şi occidentalii, asigură că Moscova a trimis trupe pentru a sprijini separatiştii proruşi din estul ţării, ceea ce Kremlinul a negat întotdeauna.

Atunci când o jurnalistă a menţionat Crimeea, peninsula ucraineană realipită la Rusia în martie după un referendum, şi asigură că populaţia a vrut să se alăture Rusiei, opozantul tranşează pe un ton categoric, rezumând în două cuvinte toate convingerile sale: "Forţa legii".

"Oamenii doreau să trăiască în Rusia, sunt convins. Dar problema este că nu se face după voia lor, ci conform legii şi trebuie respectată comunitatea internaţională", susţine el.

Trimiterea politicienilor corupţi în judecată, tăierea la jumătate a bugetului militar şi mărirea celui al educaţiei... propunerile se succed, dar Boris Nemţov explică: "Opoziţia nu are multă influenţă asupra ruşilor acum".

Pentru a remedia acest lucru, opozantul pledează pentru acordarea de timp de emisie o oră pe săptămână la unul dintre principalele canale de televiziune ruse. "Când s-a concentrat puterea în mâinile unei singure persoane, acest lucru nu poate duce decât la dezastru. La un dezastru absolut", avertizează cel care era unul dintre puţinii care încă îndrăzneau să-l critice pe Vladimir Putin, mai notează AFP.

AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.