Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Teza de doctorat a lui Neculai Onțanu, acuzată de PLAGIAT! Gabriel Oprea a fost coordonator

Preluare HOTNEWS.RO

Vezi și: EXPLOZIV: Cine sunt puternicii zilei făcuți DOCTORI de Gabriel Oprea

O analiza comparativa arata ca o parte insemnata din teza de doctorat a lui Neculai Onțanu este copiata din cateva carti si articole aparute anterior. Primar al Sectorului 2, general maior in rezerva, secretar general al UNPR si doctor in stiinte militare si informatii, Ontanu l-a avut drept profesor coordonator pe vicepremierul Gabriel Oprea, pentru teza de doctorat pe care a sustinut-o anul 2009. Oprea a fost acuzat la randul lui ca a copiat lucrarea de doctorat din surse multiple, fara a respecta normele academice de citare si atribuire, dar a fost exonerat de institutia care judeca aceste cazuri. Neculai Ontanu, Primarul Sectorului 2, este doar unul dintre "soldatii" din "armata" de doctoranzi coordonati de catre generalul Gabriel Oprea in obtinerea titlului de doctor, formata din Florian Coldea, Mihai Stanisoara, Romeo Raicu, Loredana Radu, Remus Span, George Balan, Ionel Marin, Dumitru Zamfir sau Ioan Sandru.

Citește și: Omar Hayssam CUTREMURĂ scena politică: DEZVĂLUIRI incredibile făcute despre personaje cheie

  • Am trimis un set de intrebari catre Neculai Ontanu si Gabriel Oprea, dar acestia nu au transmis un punct de vedere pana la momentul publicarii articolului. Vom actualiza articolul cand vom avea punctele de vedere ale celor doi

Neculai Ontanu si-a inceput studiile doctorale la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" in 2006, acolo unde Gabriel Oprea era la acea vreme profesor si conducator de doctorate. Relatia de prietenie dintre Gabriel Oprea si Neculai Ontanu este una de notorietate inca din perioada in care ambii erau membri PSD.

Vezi și:Reacția fostului principe Nicolae după retragerea titlurilor regale

In 2008, cand Oprea s-a mutat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANI), si-a luat dupa el si doctoranzii, inclusiv pe Neculai Ontanu, dar si pe Florian Coldea (general SRI, prim adjunct al directorului SRI), Dan Marcel Barbut (director al Organismului de Licentiere Feroviare Roman) sau Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea si avocata lui Victor Ponta), cu totii obtinand in final diploma de doctor emisa de scoala universitara a Serviciului Roman de Informatii.

Citește și: Acuzații dure din interior la adresa Casei Regale: Ce s-a întâmplat cu principele Nicolae

Teza de doctorat a lui Ontanu are titlul "Managementul protectiei infrastructurii critice" si se intinde pe 313 pagini, fara bibliografie si anexe. Analiza textului arata ca cea mai mare parte a tezei este copiata din surse multiple: carti, articole stiintifice, site-uri ale unor institutii sau documente oficiale ale unor organisme interne si internationale. Practic, putine paragrafe din continutul tezei in baza careia secretarul general al UNPR si-a obtinut titlul de doctor ii apartin.

Citește și: Acestea sunt motivele pentru care fostul principe Nicolae a fost decăzut din drepturi / SURSE

La fel ca si Gabriel Oprea, primarul Sectorului 2 preia pagini intregi, capitole in integralitatea lor sau articole stiintifice de la cap la coada fara sa utilizeze ghilimele sau note de subsol, semne distincte recunoscute ca parte a tuturor conventiilor nationale si internationale de citare. In unele cazuri, secretarul general al UNPR face trimitere catre sursa originala a informatiilor cu nota de subsol, dar fara a folosi de ghilimele, asa cum cer normele academice de citare acceptate la nivel international, insa in cele mai multe situatii nu apeleaza nici la ghilimele si nici la note de subsol.

Citește și: Decizie luată de Klaus Iohannis în privința soțului judecătoarei Iulia Motoc

La fel ca si Gabriel Oprea, mentorul si prietenul sau, in cazul tezei lui Ontanu este copiat nu doar continutul unor lucrari, ci si notele de subsol. De altfel, potrivit normelor academice, citarea unui autor se face prin utilizarea ghilimelelor, insotite de trimiteri catre referintele bibliografice de unde s-a facut preluarea. In cele 313 pagini din teza lui Ontanu, ghilimelele nu sunt folosite nici macar o singura data.

Chiar primul paragraf din introducerea tezei de doctorat a lui Neculai Ontanu este preluat din lucrarea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic", coordonata de dr. Mihai Macuc si Catalina Predoiu, si care ii are drept autori pe prof. univ. dr. Marian Rizea, Mariana Marinica, Lucian Dumitrache, Alexandru Barbasura si Catalin Ene (cartea a aparut la Editura ANI, in 2008).

"Perioada care cuprinde sfarsitului secolului al XX-lea si inceputul celui actual este marcata semnificativ de prezenta a doua procese complexe si dinamice - globalizarea si integrarea. Ele evoca interdependenta si interactiunea progresiva in dezvoltarea societatilor umane. Aceasta dubla tendinta este mai vizibila in domeniile economic si politic, care, avand efecte cotidiene, capteaza atentia constanta a tuturor. Ca fenomen, globalizarea nu putea sa nu influenteze aspectele legate de securitatea nationala, siguranta oamenilor si informatiilor, a institutiilor nationale si internationale".

Analiza comparativa arata ca paginile 12-40 din lucrarea de doctorat a lui Neculai Ontanu sunt identice cu paginile 5-30 din lucrarea "Protectia infrastructurii critice in spatiul euroatlantic".

Marian Rizea, colonel in rezerva al SRI, unul dintre autorii acestei lucrari, nu a dorit sa faca niciun comentariu referitor la aceasta situatie.    








Capitolul numarul III din teza de doctorat este identic cuvant cu cuvant cu o parte din cartea lui Radu Andriciuc, "Managementul protectiei infrastructurii critice" (aparuta la Editura Psihomedia in 2008). De altfel, titlul tezei de doctorat a lui Neculai Ontanu este identic cu cel al lucrarii lui Radu Andriciuc. Daca in cazul figurilor preluate din cartea colonelului (r) Andriciuc, Ontanu citeaza sursa, nu acelasi lucru se intampla in cazul textului. Astfel, tot ceea ce apare intre paginile 9 si 26 ale cartii lui Andriciuc este preluat in bloc de Ontanu in teza sa la paginile 77 - 95.  Mai departe, paginile 26 la 44 din cartea lui Radu Andriciuc apar ad litteram intre paginile 105 - 126 in teza lui Ontanu. Colonelul Andriciuc ne-a declarat ca dupa aparitia articolului se va adresa Academiei Nationale de Informatii si va avea o reactie publica referitoare la acest fapt. 





In teza lui Neculai Ontanu nu apar doar fragmente preluate integral din cartile unor autori consacrati in studiul infrastructurii critice, ci si din articole stiintifice publicate in diverse reviste de specialitate. Un articol stiintific care apare ad litteram in teza lui Ontanu este cel semnat de Liviu Muresan, presedintele executiv al Fundatiei EURISC, intitulat "Geopolitica si abordarea conceptului de protective a infrastructurilor critice nationale", publicat in numarul 1 din 2009 al revistei Alarma (ianuarie 2009). Liviu Muresan nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.



Acuzatiile de plagiat in cazul lui Neculai Ontanu aduc pentru prima data Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazu", aflata in subordonarea Serviciului Roman de Informatii, dar si comunitatea stiintifica din domeniul stiintelor militare si intelligence in mijlocul unui scandal de plagiat.

Prof. univ. dr. Constantin Onisor, seful Scolii Doctorale a Academiei Nationale de Informatii, ne-a declarat ca in aceasta perioada toata lumea se afla in concediu, insa dupa reluarea activitatii didactice se va face o evaluare a situatiei: "O lucrare trebuie atent studiata dupa o seama de criterii pentru a se vedea daca este intentie de furt sau s-a dorit sa se dea o coloratura lucrarii. Punctul meu de vedere la modul general este ca trebuie sa vedem cat este intentionalitate si cat este neglijenta". Profesorul Onisor ne-a mai declarat ca se va constitui o comisie la nivelul scolii doctorale, care va da un verdict in acest caz. "Acest verdict va fi trimis spre analiza Senatului ANI, care va da la randul sau un verdict. Lucrurile astea sunt foarte serioase si nu conteaza ca e vorba de nu stiu cine, coordonat de nu stiu cine".

Risca Neculai Ontanu sa fie acuzat de fals in acte publice? In 2009, regulamentele Academiei Nationale de Informatii prevedeau semnarea unei declaratii pe proprie raspundere privind originalitatea tezei. O astfel de declaratie se facea sub incidenta Codul Penal care prevede falsul in acte publice. Cu toate acestea, in acest caz nu este clar cine ar trebui sa se sesizeze din punct de vedere penal.

Profesorul universitar dr. Cristian Troncota, primul decan si primul sef al Scolii Doctorale a Academiei Nationale de Informatii, ne-a declarat ca inca din 2007, anul infiintarii ANI, au fost introduse declaratiile pe proprie raspundere prin care doctoranzii isi asumau responsabilitatea fata de respectarea standardelor de calitate si etica profesionala si originalitatea continutului tezelor de doctorat. "Nu ne valida Ministerul Educatiei daca nu am fi avut un astfel de regulament care sa prevada aceste declaratii. Cand se depunea teza la secretariatul scolii doctorale, era insotita si de aceasta declaratie. Este vorba despre responsabilitatea penala individuala a doctorandului intr-un astfel de caz pentru ca e vorba despre fals in acte publice", ne-a mai declarat Cristian Troncota.

Desi a reusit sa-si obtina doctoratul, studiile universitare urmate de Neculai Ontanu sunt incerte avand in vedere ca acesta nu face referire in CV-ul personal, de pe site-ul Primariei Sectorului 2, la facultatea pe care a absolvit-o. Cert este ca in 1986, Ontanu a fost propus pentru a fi admis in anul I la Academia "Stefan Gheorghiu", la Institutul pentru pregatirea cadrelor in problemele conducerii social - politice. La acea vreme, actualul primar al Sectorului 2, general maior in rezerva, secretar general al UNPR si doctor in stiinte militare si informatii era fierar betonist. 





In data de 1 iulie, HotNews.ro a publicat o analiza a tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, asupra careia planau suspiciuni de plagiat. Indiciile de plagiat se bazau pe urmatoarele argumente:

  • pagini intregi din teza de doctorat a lui Gabriel Oprea erau identice cu pasaje din alte lucrari fara utilizarea ghilimelelor
  • paragrafele identice cuvant cu cuvant erau marcate cu note de subsol, insa si acestea erau preluate din alte carti
  • lucrarile din care s-a copiat cel mai frecvent erau ale prof. univ. dr. Ion Neagu, coordonatorul de doctorat a lui Gabriel Oprea si prof. univ. dr. Nicolae Volonciu, membru in comisia de sustinere a doctoratului lui Gabriel Oprea
  • multi autori pe care ii indica in notele de subsol nu au fost inclusi in bibliografia lucrarii, insa acesti autori erau mentionati in textele originale
  • ordinea in care au fost aranjate subcapitolele din lucrarea doctorala a lui Gabriel Oprea este identica cu ordinea subcapitolelor din tratatul coordonatorului sau, prof. univ. Ion Neagu.

In ciuda acestor evidente, Consiliul de Etica din subordinea Ministerului Educatiei a emis intr-un timp record un raport in care se spunea ca "suspiciunea de plagiat nu se confirma". Acelasi organism l-a albit si pe premierul Victor Ponta in 2012 atunci cand acesta a fost acuzat de plagiat de catre revista Nature. De altfel, acest organism are atributii de verificare a tezei de doctorat si in cazul lui Neculai Ontanu, avand in vedere prevederea din art. 28, litera c, potrivit careia Consiliul de Etica este obligat sa se sesizeze in cazul unor persoane cu functii de demnitate publica.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.