Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Economist despre România: Un sistem (de eliberare condiționată) la fel de corupt ca și beneficiarii săi

The-Economist[1]

economistEdiția tipărită de sâmbătă, 24 octombrie, a The Economist scrie despre deținuții români care obțin eliberarea condiționată pe baza „operelor” scrise în închisoare. Jurnaliștii consideră că aceștia beneficiază de un sistem la fel de corupt ca și ei. The Economist mai vorbește și despre perspectivele  combaterii corupției în România. Deși Justiția beneficiază masiv de activitatea DNA, rămân vulnerabilități legate de interese politice sau de imaginea că procurorii ar depinde prea mult de SRI.

Conform săptămânalului britanic, o scăpare („loophole”) a legii din 2013 oferă condamnaților 30 de zile de reducere a pedepsei pentru fiecare carte scrisă. Asta a permis marilor oameni de afaceri, precum și politicienilor condamnați pentru acte de corupție să intre într-o frenezie de „mâzgăleli” („frenzy of scribbling”). În evaluarea The Economist acest sistem a devenit la fel de corupt precum sunt deținuții.

Printre cei care au beneficiat de noile reguli se află Adrian Năstase, Gheorghe Copos, Gigi Becali, precum și Ioan Niculae. Gică Popescu are și el șansa unei eliberări rapide pe baza celor patru cărți scrise.

Acest proces era permis și înainte de 2013, dar criteriile erau restrictive. Noua lege (Codul Penal) trebuia însoțită de criterii de aplicare propuse de Ministerul de Justiție și aprobate de Guvern. Dar aceste criterii nu au fost scrise niciodată.

Este cu atât mai interesantă producția științifică a deținuților cu cât aceștia nu au acces la Internet și bibliotecile sunt slab dotate. The Economist nu are ezitări să spună că „operele” sunt scrise de fapt de către îndrumători științifici sau alți „scriitori la comandă”.

Cristi Danileț a declarat pentru The Economist că nu se poate spune dacă problema este cauzată de interferențe politice sau eroare umană. O altă sursă a publicației, care preferă să rămână anonimă, consideră că este vorba de rea-intenție; cel puțin faptul că politicienii nu vor schimbarea legii este legat de faptul că Victor Ponta este judecat pentru fapte de corupție.

The Economist comentează că noua credibilitate a sistemului de Justiție din România, datorată în bună măsură DNA, nu garantează o schimbare fundamentală în sistemul de corupție. Pe de o parte politicienii doresc să îi limiteze puterile. Pe de altă parte, unii dintre români încep să se teamă că DNA se bazează prea mult pe SRI și că, implicit, serviciile secrete capătă prea multă putere în stat. Oana Popescu (Global Focus) comentează pentru The Economist că, deși ca români ne bucurăm de noile arestări și condamnări, suntem deja resemnați cu faptul că aceia care sunt condamnați nu vor sta prea mult în închisoare.

The Economist este un săptămânal britanic de largă circulație care analizează și comentează evenimentele curente din perspectiva unei filosofii clasic-liberale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.