Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Guardian: 'Israelul nu a permis Ucrainei să cumpere programe spion Pegasus pentru a nu enerva Rusia'

www.kaspersky.com
pegasus

Oficialii israelieni nu au dorit ca serviciile de informații ucrainene să poată asculta telefoanele mobile rusești, relatează The Guardian într-o anchetă.

Israelul a blocat vânzarea programului spion Pegasus al grupului NSO de teamă că oficialii din Rusia ar fi supărați de vânzarea instrumentului avansat de hacking către inamicul lor din regiune. The Guardian scrie despre acest lucru , citând propriile surse informate despre caz. Publicația notează că noua revelație pune în lumină modul în care relațiile israeliene cu Moscova subminează capacitățile ofensive ale Ucrainei, ceea ce este contrar priorităților SUA.

Președintele Volodimir Zelenski a criticat poziția Israelului cu privire la invazia Rusiei a teritoriului ucrainean. Într-o adresă recentă adresată Knessetului, el a spus că țara va trebui „să dea răspunsuri” de ce nu a dat arme armatei ucrainene și nu a impus sancțiuni împotriva Rusiei.

Acum a devenit cunoscut faptul că în 2019 oficialii ucraineni au încercat să convingă Israelul să licențieze programul spion Pegasus, relatează jurnaliștii britanici. Dar aceste eforturi au eșuat. Grupul NSO, care este reglementat de Ministerul israelian al Apărării, nu a primit niciodată permisiunea de a-și vinde software-ul la Kiev.

Ce face programul Pegasus

Programul Pegasus, dacă este utilizat cu succes, vă permite să piratați orice telefon mobil și să interceptați conversațiile telefonice, să citiți mesaje text sau să accesați fotografiile utilizatorilor. Telefonul devine, de asemenea, un instrument de ascultare a convorbirilor non-telefonice. Pentru că cel care are progamul îl poate porni și opri înregistrarea de la distanță.

Programul, folosit în spionaj

Jurnaliștii de la The Guardian și Washington Post au încercat să afle cum clienții guvernamentali ai companiei NSO își folosesc produsele împotriva activiștilor pentru drepturile omului și a jurnaliștilor din întreaga lume. Ancheta a mai arătat că acordurile de vânzare a programului Pegasus către țări, de la Ungaria până la Arabia Saudită, sunt adesea legate de politica externă a Israelului. Programele spion au fost folosite și împotriva oficialilor și diplomaților de rang înalt din Spania, Franța, Uganda și alte țări. A fost folosit în spionaj intern și extern.

Teama de Rusia

NSO spune că designul său a fost conceput pentru a fi folosit de Guverne pentru a urmări penalii și teroriștii. Compania desfășoară, de asemenea, propria investigație asupra acuzațiilor de abuz. Surse citate de jurnaliști au spus că Ministerul Apărării din Israel a permis deseori mai întâi OSN să vândă Pegasus unui alt client guvernamental, iar apoi, după o a doua evaluare, fie a aprobat vânzarea, fie a anulat-o. Un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a declarat că decizia Israelului i-a „derutat” pe oficialii de la Kiev. Interlocutorul publicației a adăugat că nu înțelege de ce Ucrainei i s-a refuzat accesul la tehnologie, deoarece guvernul SUA a susținut aceste eforturi ucrainene.

O altă sursă a declarat pentru The Guardian că, în cazul Ucrainei, decizia israeliană a fost dictată de o reticență de a irita Rusia, cu care are o strânsă relație de informații. În Israel, ei se temeau că capacitatea serviciilor speciale ucrainene de a ataca telefoanele mobile din Federația Rusă cu ajutorul programului Pegasus va fi privită ca un act de agresiune împotriva informațiilor ruse.

Dar nu doar Ucrainei i s-a refuzat licența de spyware. Membra NATO, Estonia a cumpărat și ea Pegasus în 2019. Cu toate acestea, în august a acelui an, NSO a informat Tallinn că nu îi permite să folosească tehnologia împotriva țintelor rusești.

Care ar putea să fie motivul?

Experții spun că Israelul are motive politice să rămână aproape de Rusia, de la speranța că Moscova se va abține de la semnarea unei relansări a acordului nuclear cu Iranul, care este aproape de finalizare la Viena, până la dependența sa de Rusia pentru a ataca pozițiile iraniene în interiorul Siriei.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.