Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Guardian: Un fost ofițer al armatei britanie riscă 13 ani de închisoare în dosarul 'Ayahuasca'

S4C
boom

Thomas Lishman, fost ofiţer al armatei britanice, în vârstă de 58 de ani, poate primi 13 ani de detenţie pentru că ar fi facilitat o ceremonie de ayahuasca, o substanţă de multe figuri notabile, anunţă The Guardian, citează Mediafax.

Fostul ofiţer a fost arestat la mijlocul lunii decembrie 2019, când poliţia şi forţele speciale au intervenit într-un centru din afara Capitalei. El a fost eliberat după trei luni, însă trebuie să rămână în jurul Bucureştiului.

Lishman a fost instruit să cunoască tradiţiile şamanilor după ce a părăsit serviciul militar şi a condus ceremonii în judeţul Dâmboviţa. El este acuzat de conspiraţie la trafic cu risc ridicat de DMT (dimetiltriptamină), substanţa psihedelică prezentă în ayahuasca.

Bărbatul se apără şi spune că a fost informat în România că ayahuasca este perfect legală.

În acest dosar au fost trimişi în judecată de DIICOT, în martie 2020, şi Gelu Oltean, fostul şef DGIPI, şi iubita sa Vanessa Youness.
Acuzaţiile sunt constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie a unui imobil şi introducere de droguri pe teritoriul României. Youness şi Oltean organizau reuniuni pentru care percepeau bani şi, sub pretextul unor practici şamanice, „pacienţii” consumau ayahuasca.

Cum s-ar infecta românii pe litoral? Un șef patronat NU crede în eficiența totală a purtatului măștii pe stradă

Anchetatorii au ajuns să facă cercetări în acest caz, după ce un cetăţean britanic (Lishman) a anunţat că urmează să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie 2019, împreună cu iubita lui Olteanu, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu ayahuasca. Aceasta este cunoscută ca o băutură tradiţională folosită de triburi amerindiene, care are ca bază un drog halucinogen de mare risc.

Bărbatul îşi promova evenimentele de acest fel prin intermediul unui website, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal Isle of Man, situată în Marea Irlandei. Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele două companii organizează retreat-uri care au fost interzise de comunitatea internaţională deoarece pun în pericol vieţile participanţilor, iar substanţele halucinogene folosite sunt interzise.

YOUness Clinic & Retreats se afla în Răcari, judeţul Dâmboviţa, iar pe pagina de promovare a clinicii scria că "Iti cunoastem luptele zilnice si stim cum cotidianul poate semana cu o jungla de cele mai multe ori. Oricat ai incerca sa nu te lasi afectat de ele, agitatia, deadline-urile, traficul, forfota orasului, diversele roluri pe care trebuie sa le indeplinesti in societate – toate acestea lasa urme in tine. Mintea ti se umple de tensiuni, organismul de toxine si uneori ai vrea sa ai la dispozitie un buton magic, care sa poata opri lumea toata din miscare".

Cei care îşi doreau să fie prezenţi trebuiau să achite suma de 550 de euro de persoană, dacă aceptau să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană dacă participantul dorea să fie cazat singur. Banii trebuiau viraţi într-un cont indicat de către organizator.

Înscrierea participanţilor se făcea prin completarea mai multor date personale pe respectivul site şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.