Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Washington Post face praf România într-un articol

The Washington Post

Corupţia are de acum două forme în România: marea corupţie, care încă îi poate trimite pe oficiali la închisoare, şi una de tip acceptabil, pentru care cei vizaţi vor răspunde doar cu o ridicare din umeri, scrie miercuri The Washington Post, într-un articol intitulat 'În România invadată de corupţie, oficialii tolerează de acum micile abuzuri'.

Partidul Social-Democrat (PSD), aflat la guvernare, i-a şocat marţi pe observatorii interni şi internaţionali adoptând o măsură de urgenţă vizând dezincriminarea abuzurilor la nivelul oficialilor soldate cu prejudicii sub echivalentul a 48.000 de dolari, consemnează publicaţia americană, care notează că mii de români au protestat împotriva acestei decizii, pe care au calificat-o drept o lovitură dată recentelor progrese în combaterea corupţiei cronice într-o ţară a Uniunii Europene unde acuzaţiile de mită, nepotism şi abuzuri birocratice sunt la ordinea zilei, scrie agerpres.ro.

Citește și: SCENE ȘOCANTE într-o casă din Brașov: ORORILE unui pensionar asupra fiicei minore a fostei sale concubine

Oficial, măsura urmăreşte prevenirea "suprapopulării închisorilor", într-un context în care, potrivit cifrelor publicate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, condiţiile tot mai precare din penitenciarele din ţară au devenit o preocupare majoră în ultima vreme. Dar criticii afirmă că guvernul foloseşte acum suprapopularea închisorilor pentru a justifica graţierea aliaţilor săi politici, scrie The Washington Post, care citează Associated Press.

Ordonanţa a fost adoptată chiar în ziua în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a compărut în faţa tribunalului, pentru abuz de putere. Liviu Dragnea a fost deja condamnat pentru fraudă electorală în 2015 într-un caz separat, ceea ce l-a împiedicat să devină prim-ministru, iar acum este considerat pe scară largă iniţiatorul ordonanţei, menţionează sursele citate.

Citește și: BOMBĂ Ce urma să i se întâmple lui Kim Kardashian la Paris: Declarațiile șocante ale unui jefuitor

Dragnea este politicianul de cel mai înalt rang confruntat cu un proces, dar problema de fond este de anvergură mult mai mare, afirmă procurorii. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anchetat în ultimii trei ani peste 1.000 de cazuri de abuz în serviciu, o creştere vertiginoasă faţă de anii precedenţi, iar în prezent abuzurile în serviciu reprezintă circa o treime din anchetele anticorupţie ale acestei agenţii. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat marţi pentru Associated Press că "această măsură va face irelevantă lupta anticorupţie".

Printre criticii ordonanţei s-a numărat şi preşedintele Klaus Iohannis, amintesc AP şi The Washington Post.

Citește și: Facebook e în prag de a fi ABANDONAT: Ce li se pregătește utilizatorilor de Messenger

Măsura adoptată marţi seara, în pofida protestelor de masă şi avertismentelor din partea procuraturii şi preşedintelui că acest lucru va submina lupta împotriva corupţiei, i-a alarmat pe critici prin momentul şi viteza cu care guvernul de centru-stânga, instalat de mai puţin de o lună, a adoptat o propunere de care beneficiază aliaţii săi şi oficiali confruntaţi cu acuzaţii de corupţie.

Această evoluţie "arată că guvernul este dispus să folosească metode clandestine, fără supraveghere, pentru a se proteja şi promova", a declarat, pentru AP, Daniel Brett, profesor asociat la Open University.

Citește și: SCANDALOS. Iliescu, Dragnea, Ponta, Năstase, Tăriceanu, Hrebenciuc și alți politicieni cu dosare penale vor beneficia de ordonanțele hulite în stradă. Cel mai mare profitor e președintele penal al PSD

În ultimii ani, România a fost privită ca lider regional pentru lupta îndârjită împotriva corupţiei vizându-i pe cei bogaţi şi puternici, dar care s-a dovedit lipsită de popularitate în rândul politicienilor, adaugă AP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.