Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

The Washington Post: Ucraina amână contraofensiva de primăvară. Motivul: vremea și lipsa de arme

ik.imagekit.io
razboi ucraina

Ziarul american The Washington Post (WP) a relatat că contraofensiva pe scară largă a forțelor armate ucrainene, programată inițial pentru primăvara anului 2023, a fost amânată din cauza lipsei de muniție necesară a Kievului și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Ofensiva așteptată în primăvară a fost prezentată ca o oportunitate decisivă pentru Ucraina de a recâștiga teritoriul. Dar operațiunea a fost amânată din cauza vremii, a furnizării lente de echipamente și a lipsei de muniție", scrie ziarul.

Armata ucraineană, intervievată de un jurnalist de la ziar sub condiția anonimatului, a declarat că Kievul încă așteaptă mai multe vehicule blindate și echipamente grele pentru a muta personalul. Potrivit acestuia, întârzierea ar putea avea un impact decisiv asupra succesului viitoarei operațiuni de contraofensivă, deoarece trupele ruse își consolidează în mod activ pozițiile de-a lungul întregii linii a frontului.

În cazul în care Kievul nu reușește să recucerească un teritoriu semnificativ, mulți ucraineni se tem că vor fi forțați să negocieze cu Rusia de pe o poziție nefavorabilă, notează sursa citată.

Context

Anterior, WP, citând documente din scurgerea recentă de informații americane, a relatat că, în timpul contraofensivei, Ucraina va recâștiga teritoriul din est și, în același timp, va avansa spre sud. Documentele notau "deficiențe în formarea forțelor și a sprijinului". Potrivit Statelor Unite, operațiunea va duce doar la "achiziții teritoriale minore".

Ce spune premierul ucrainean

Premierul Ucrainei Denys Shmygal, în timpul unei vizite în Canada, a declarat că Ucraina va lansa o contraofensivă atunci când va fi pregătită pentru aceasta. El a adăugat că aliații Ucrainei nu pun presiune pe aceasta pe problema contraofensivă și a recunoscut că aceasta ar putea începe în vara anului 2023. Secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că contraofensiva se desfășoară "în fiecare zi" și a îndemnat să nu aștepte "date magice".

Anterior, CNN a relatat că în documentele secrete ale serviciilor de informații americane, punctele slabe ale armelor ucrainene au fost remarcate și o "situație fără speranță" a fost prezisă în lunile următoare. Potrivit acestuia, documentele care au intrat pe internet au forțat și Kievul să-și schimbe "planurile militare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.