Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Theresa May și Jean-Claude Juncker fac Brexit-ul print telefon

Agerpres
Theresa May

Premierul britanic Theresa May a avut luni după-amiază o convorbire telefonică cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat purtătorul de cuvânt al executivului comunitar, Margaritis Schinas, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citeste si Se caută înlocuitor pentru Claudiu Manda - Comisia de control al SRI urmează să prezinte raportul privind ANI

"Confirm o convorbire telefonică la începutul după-amiezii. Continuăm să vorbim şi să lucrăm", a declarat el pentru AFP. Convorbirea fost confirmată şi de cabinetul premierului Theresa May.

Mai multe surse au menţionat, de asemenea, posibilitatea unei vizite a premierului britanic la Strasbourg, unde Jean-Claude Juncker şi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, participă la lucrările Parlamentului European reunit în sesiune plenară.

O vizită a Theresei May, luni, la Strasbourg, anunţată de ministrul irlandez de externe Simon Coveney, nu a fost confirmată totuşi de Downing Street.

"Nu se află nimic pe agenda noastră, dacă premierul (britanic) vine la Strasbourg aceasta va fi pentru întâlnirea cu Jean-Claude Juncker", a declarat pentru AFP şi un oficial al Parlamentului European.

Theresa May şi Jean-Claude Juncker au avut deja o convorbire telefonică duminică, după ce în weekend au avut loc discuţii între cele două echipe de negociere, care însă nu au reuşit să depăşească actualul impas referitor la Brexit.

Destinată să fie aplicată doar ca ultim recurs, dacă nicio altă soluţie nu este găsită, ''plasa de siguranţă'' (backstop) ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ''o capcană'' ce i-ar menţine sub umbrela UE în pofida Brexit-ului. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză şi deci ''backstop-ul'' ar fi inutil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.