Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Thomas-Durell Young, invitat la Conferinţa MAS: 'Armatele est-europene trebuie să renunţe la centralizarea excesivă'

Inquam Photos / George Calin
armata romana

Modul în care guvernele ţărilor central şi est-europene administrează bugetele şi coordonează armatele trebuie privit dintr-o perspectivă critică, în contextul centralizării financiare specifice fostului spaţiu comunist, afirmă dr. Thomas-Durell Young, unul dintre invitaţii la Conferinţa MAS, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Curtea Constituțională, motivare care aruncă în aer alegerile prezidențiale/ DOCUMENT

"Cea mai de bază metodă prin care ministerele Apărării exercită control şi conduc forţele armate trebuie examinată dintr-o perspectivă critică. Centralizarea financiară în cadrul ministerelor Apărării a condus la o practică ce are efecte negative, cea de microadministrare a forţelor armate. Procesul decizional este atât de centralizat încât comandanţii, în calităţile de furnizori de capabilităţi, nu au control asupra bugetelor pentru operaţiuni şi întreţinere astfel încât să creeze şi să menţină capacitatea de reacţie. Prin urmare, capacitatea de reacţie este definită incorect ca fiind activităţi bugetare episodice finanţate doar înaintea unui exerciţiu major sau a unei decizii pentru desfăşurarea forţelor. Conceptul că forţele trebuie să fie pregătite (...) şi că trebuie să fie administrate atent de comandanţi pentru susţinerea ideilor de operaţiuni nu este acceptat în totalitate", afirmă dr. Thomas-Durell Young în articolul intitulat "Ce nu cumpără guvernele din centrul şi estul Europei cu bugetele de apărare? Indiciul capacităţii de reacţie", publicat în RUSI Journal.

"Este necesară o iniţiativă politică prin care să le fie acordate prerogative tuturor comandanţilor, un lucru subminat sistematic de toate guvernele din regiune. Chiar dacă ministerele Apărării se pot reforma pentru a deveni mai puţin microadministrate şi a începe să delege bugete de operaţiuni şi întreţinere către furnizorii de capabilităţi, în final cea mai dificilă provocare va rămâne modul în care instituţiile definesc rolurile şi responsabilităţile comandanţilor. După o tradiţie comunistă în care oricine altcineva în afara generalilor de rang înalt nu avea dreptul de a lua nici cea mai mică decizie, guvernele trebuie să admită că au nevoie de schimbarea politicilor, a stimulentelor şi a comportamentulu instituţiilor de apărare", subliniază dr. Thomas-Durell Young, unul dintre invitaţii la Conferinţa pe tema "Politica de securitate naţională, de la gândirea strategică la instituţiile de securitate şi apărare", organizată joi, 3 octombrie, de Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS).

Citește și: Informație INCENDIARĂ - De ce s-a INTERNAT, de fapt, Gheorghe Dincă la Psihiatrie

Dr. Thomas-Durell Young este lector superior la Şcoala Navală Postuniversitară şi manager de program la Centrul pentru Relaţii Civil-Militare, în cadrul Departamentului Apărării de la Washington. Este autorul/co-autorul a cinci cărţi, inclusiv "Anatomia instituţiilor de apărare europene post-comuniste: Mirajul modernităţii militare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.