Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Timișoara 2023: Au început înscrierile pentru simpozionul internațional 'De ce contează cultura? // Why Culture Matters?'

Radu Pop
timisoara 2023

Experți internaționali, renumiți specialiști locali și naționali împreună cu comunitatea locală din Timișoara se întâlnesc la începutul lunii octombrie, la FABER și la Universitatea de Vest, pentru a găsi răspunsurile la întrebarea De ce contează cultura? // Why culture matters?, în contextul excepțional Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

În perioada 6-7-8 octombrie 2022, Asociația Prin Banat, împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara, organizația europeană Europa Nostra și Asociația Monumentum organizează simpozionul internațional cu tema: De ce contează cultura? // Why culture matters?

Timp de 3 zile, Timișoara devine scena dezbaterilor unor subiecte pe cât de actuale, pe atât de complexe: patrimoniul cultural material și imaterial, relația centru - periferie și fenomenul migrației. Reunind actori implicați în proiecte și inițiative relevante pentru aceste teme, simpozionul propune participanților să reflecteze asupra modului în care ei interacționează și modelează cultura (în diferitele sale dimensiuni: ca produs, ca proces și ca instrument), în contextul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Reprezentanți ai Europa Nostra, cea mai importantă organizație din domeniul protejării și promovării patrimoniului european, vor prezenta Lista celor mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa 2022, printre care se numără și clădirea monument istoric Baia Neptun din Băile Herculane, de a cărei reactivare și salvgardare se ocupă Asociația Locus, prin proiectul Herculane Project. În cadrul evenimentului vor fi prezentați și laureații Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra din România în anul 2022 și din anii precedenți. De asemenea, vor fi alături de comunitatea locală, împărtășind exemple de bune practici și reprezentanți ai UNESCO, ICOMOS (International Council on Monuments and Sites), Monumentenwacht, Cultural Heritage Without Borders.

Un alt subiect abordat în cadrul evenimentului va fi dispariția patrimoniului și a identității culturale, dar și impactul pe termen lung al acestui fenomen asupra comunității, care va fi corelat cu situația curentă din Ucraina unde multiple monumente, situri și ansambluri istorice și arhitecturale au fost distruse parțial sau total de la începerea războiului. La eveniment vor participa reprezentanți ai Ukrainian Cultural Foundation din Kiev, dar și Anastasija Prymachenko, director al Fundației culturale Maria Prymachenko și strănepoată a artistei ucrainene. Arta Mariei Primachenko a putut fi admirată de timișoreni în luna august 2022, în cadrul evenimentului Sensitive Content - Video Mapping Performance, organizat de Asociația Prin Banat, în centrul Timișoarei.

Participarea la simpozion este gratuită, dar înregistrarea participanților este obligatorie, locurile fiind limitate.

Programul simpozionului, lista de invitați și formularul de înregistrare sunt disponibile pe: https://prinbanat.ong/why-culture-matters/

Evenimentul este prezentat în cadrul A week for Monuments și este o activitate comună a proiectelor culturale ale Asociației Prin Banat - Centriphery, Cămine în Mișcare și Ambulanța pentru Monumente - Banat. Organizat în parteneriat cu Europa Nostra, Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Monumentum.


Despre Asociația Prin Banat

Asociația Prin Banat s-a constituit în 2016, ca o continuare firească a proiectului editorial cu același nume, având ca scop documentarea și promovarea valorilor locale și încurajarea turismului cultural în regiunea Banatului istoric (care, astăzi, se întinde pe teritoriul României, Serbiei și Ungariei). Pe termen mediu și lung, Asociația PRIN BANAT își propune următoarele obiectivele: identificarea, inventarierea, documentarea și promovarea obiectivelor din cadrul patrimoniului cultural-istoric, natural și imaterial (tradiții, obiceiuri, gastronomie etc.) din regiunea Banatului istoric; atragerea atenției și conștientizarea în rândul comunităților asupra stării de degradare a patrimoniului cultural imobil din regiunea Banatului istoric; încurajarea acțiunilor de cooperare culturală și implicarea particularilor în activități civice de interes comunitar. Din anul 2018, Asociația Prin Banat este membră Europa Nostra.

Despre Ambulanța pentru Monumente - Banat

Inițiat în anul 2016 de Asociația Monumentum, proiectul Ambulanța pentru Monumente este implementat începând cu anul 2021, în județele Timiș și Caraș-Severin, de Asociația Prin Banat.

Proiectul își propune să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil, prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante, aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. La nivelul județelor Timiș și Caraș-Severin, în Lista Monumentelor Istorice din anul 2015 figurează peste 1000 de monumente, situri și ansambluri istorice, multe dintre acestea aflate într-o stare avansată de degradare.

Despre Cămine în mișcare

Cămine în mișcare (Moving Fireplaces) este atât un proiect a cărui actualitate va dăinui în timp, cât și o platformă de explorare a fenomenului migrației ca o realitate din trecutul și prezentul Banatului și al Europei. Căminul este, prin excelență, un simbol al confortului, siguranței și căldurii unei case, iar documentarea poveștilor celor aflați pe drumuri, din diferite motive, reprezintă prezentul societății noastre și veritabile file de istorie pentru generațiile viitoare.  Cămine în mișcare este implementat de Asociația Prin Banat. Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Despre Centriphery

Deoarece fiecare periferie are propriul său centru, Centriphery oferă cetățenilor așa-numitei „periferii” o voce centrală în explorarea și transformarea narațiunilor și miturilor locale și îi încurajează să participe la recrearea identităților locale și a narațiunilor europene. Condus de Festival der Regionen (Austria), acest proiect european de anvergură reunește 8 parteneri: New Culture Foundation (Bulgaria), Dansehallerne (Danemarca), Espoo City Theatre (Finlanda), La Manufacture Collectif Contemporain (Franța), Rijeka 2020 - European Capital of Culture (Croația), Cultura Nova Festival (Țările de Jos), Walk & Talk (Insulele Azore, Portugalia) și Asociația Prin Banat (România).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.