Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Timpul nu mai are răbdare cu oamenii iar lumea întreagă devine un câmp de luptă - Insulele Solomon devin un pivot militar în Pacific

pholder.com
Forţele navale din Pacific

Un proiect de acord în domeniul securităţii între China şi Insulele Solomon a fost dezvăluit online joi, stârnind îngrijorare în Australia, care consideră că un astfel de acord ar putea "destabiliza" regiunea Pacificului de Sud, informează AFP, potrivit Agerpres.

Proiectul de "acord-cadru", care nu a fost deocamdată adoptat, ar autoriza desfăşurarea de echipe de securitate şi de nave chineze în arhipelagul în criză.

SUA şi Australia nutresc de mai multă vreme temeri cu privire la posibilitatea ca Beijingul să construiască o bază navală în Pacificul de Sud, ceea ce i-ar permite să-şi apere puterea maritimă mult în afara frontierelor sale. Proiectul de acord a provocat o undă de şoc la Canberra, putere dominantă de mulţi ani în Melanezia.

"Suntem îngrijoraţi de orice acţiune ce ar destabiliza securitatea regiunii noastre", a declarat Ministerul Afacerilor Externe al Australiei într-un comunicat.

Anna Powles, expertă în probleme de securitate de la Universitatea Massey, în Noua Zeelandă, a declarat pentru AFP că proiectul de acord este unul "cu bătaie lungă" şi conţine "mai multe dispoziţii ambigue şi potenţial ambiţioase pe plan geopolitic".

El ar autoriza poliţia şi armata chineze să se desfăşoare la cererea Insulelor Solomon, pentru a menţine "ordinea socială".

Forţele chineze ar fi de asemenea autorizate să protejeze "securitatea personalului chinez" şi "proiectele majore din Insulele Solomon". Fără un acord scris al celeilalte părţi, niciunul dintre parteneri nu ar fi autorizat să dezvăluie public misiunile.

Potrivit Annei Powles, acest proiect de acord arată de asemenea că Beijingul "caută capacităţi de aprovizionare logistică şi active materiale situate în insulele Solomon" pentru navele în vizită.

Potrivit unor analişti, acordul ar face ecoul celui deja încheiat între Australia şi Insulele Solomon.

Confruntări au zguduit timp de trei zile în noiembrie anul trecut această ţară cu 800.000 de locuitori. Manifestaţiile împotriva premierului Manasseh Sogavare au fost generate de sărăcie, şomaj şi rivalităţi între insule.

Însă lui Sogavare i s-a reproşat de asemenea că doreşte să întărească legăturile cu Beijingul, după ce în 2019 a rupt brusc vechea relaţie cu Taiwanul. Liderii celei mai populate insule, Malaita, se opun ferm acestei decizii.

Circa 200 de membri ai forţelor de menţinere a păcii din Australia, Fiji, Noua Zeelandă şi Papua-Noua Guinee au fost pe moment desfăşurate în această ţară. China a anunţat de asemenea trimiterea de material antirevoltă şi de consilieri poliţişti, "la cererea" Insulelor Solomon.

SUA au anunţat la mijlocul lui februarie redeschiderea ambasadei lor în Insulele Solomon, în condiţiile în care Washingtonul încearcă să-şi întărească prezenţa în regiune, pentru a contracara expansiunea influenţei chineze.

La începutul săptămânii, înaltul comisar australian în această ţară, Lachie Strahan, a avut o întrevedere cu Sogavare şi a acceptat să prelungească până în decembrie 2023 mandatul "Solomons International Assistance Force" desfăşurată în timpul revoltelor. Cei doi au convenit de asemenea ca Australia să construiască proiecte de infrastructură şi să furnizeze un ajutor bugetar.

Înainte de aceasta, Australia a condus o misiune de interpunere regională în Insulele Solomon, din 2003 până în 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.