Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tinerii paralizați în urma unor accidente grave, pot fi repuși pe picioare

Spitalul Sfantul Sava
recuperare medicala

Dănuț are 19 ani și anul trecut a fost victima unui accident rutier cu o mașină în care era pasager. A suferit o fractură de coloană în zona cervicală. Starea lui a fost una foarte gravă, pe parcursul unui an fiind internat de mai multe ori pentru recuperare medicală, însă după fiecare etapă, starea lui s-a îmbunătățit vizibil.

Ultima oară, când a fost internat la noi, era nevoie de două persoane pentru a-l putea transfera din pat în scaun, iar la externare, era suficientă o persoană, putând și el ajuta la transfer. Acum, este internat din nou și, la mai puțin de două luni distanță, a reușit să facă câțiva pași, susținut de echipamente și de terapeuții noștri. Suntem optimiști în ceea ce privește evoluția lui”, spune Alina Ion, manager și fondator al Spitalului de Recuperare Medicală Sfântul Sava, din Pantelimon, Ilfov.

content-image

Accidentele rutiere, de muncă, căderi de la înălțime sau accidentele provocate la plonjoane în apă sunt cele mai întâlnite în rândul tinerilor, care cauzează acestora traumatisme grave, uneori iremediabile.

Multe dintre afecțiunile pe care le suferă tinerii răniți în accidente grave, îi imobilizează pentru tot restul vieții în scaunul rulant sau la pat. Paraliziile cauzate de fracturi ale coloanei vertebrale și secționarea măduvei sunt ireversibile. Se trăiește toată viața cu o asemenea afecțiune, însă este posibilă recăpătarea controlului asupra membrelor afectate, fie și parțial, prin kinetoterapie și fizioterapie. De asemenea, sunt importante menținerea tonusului muscular și prevenirea complicațiilor ce pot apărea, astfel încât tinerii afectați să se poate menține singuri în poziția șezut, să poată face, fără ajutor, transferul de pe pat în scaunul rulant sau pe scuterul electric.

Acestea se obțin și se mențin prin proceduri specifice, cu recomandarea medicului și sub asistență de specialitate. La Spitalul de Recuperare Medicală Sfântul Sava din Pantelimon, Ilfov, specializat și cu numeroase rezultate pozitive în recuperare medicală, sunt internați tineri cu grave afecțiuni ale coloanei vertebrale, dar și care au suferit accidente vascular- cerebrale, în urma cărora puțini le dau șanse de revenire.

content-image

La Spitalul Sfântul Sava sunt internați pacienți la scurt timp după intervențiile chirurgicale neurologice, aici funcționând și o secție de monitorizare a funcțiilor vitale în regim ATI. În această secție, folosind chipamente de ultimă generație, care nu mai există în alte centre, se începe recuperarea timpurie, chiar și la 48 de ore după orice tip de operație. Recuperarea medicală este, la început, pasivă, adică fără niciun efort fizic din partea pacienților. În locul lor, aflați în imposibilitatea executării unor mișcări, echipamentele inovative transmit stimuli către creier și apoi către membrele afectate, astfel încât celulele nervoase care ”au murit” în timpul inundării cu sânge a creierului pe durata unui accident vascular cerebral (AVC), să poată fi înlocuite, funcțiile lor să poată fi învățate de alte celule nervoase, cât mai curând. Astfel, prin recuperarea medicală timpurie, pacientul cu AVC are șanse mult mai mari să-și recapete mobilitatea și, implicit independența, ceea ce pentru tineri este esențial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.