Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Titus Corlățean analizează cum e afectată România de suspendarea tratatului INF: 'Este o chestiune care vizează Alianța Nord-Atlantică'

Titus Corlatean

Fostul ministru de Externe Titus Corlățean a declarat, sâmbătă la un post TV, referitor la suspendarea aplicării Tratatului INF de către Rusia, după ce SUA au luat o hotărâre similară, că soluția trebuie să fie una politică și nu una a escaladării. potrivit mediafax.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Aceste modificări la Codul Rutier vă vor lăsa fără mașină

„Concentrându-ne asupra subiectului în sine, trebuie să înțelegem că dezvoltarea unei astfel de rachete cu focos nuclear, care este capabilă să atingă majoritatea statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice, reprezintă un risc serios de securitate internațională, cu încălcarea unui acord pe care Rusia s-a angajat să îl respecte. Acesta este motivul pentru care acum două zile, dacă nu mă înșel, la București, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a și făcut un comentariu. E adevărat spunând că Alianța nu intenționează să aducă noi rachete cu focos nuclear pe teritoriul european, dar că trebuie promovată într-adevăr o strategie a Alianței, pentru că nu mai e o chestiune bilaterală americano-rusă, este o chestiune care vizează Alianța Nord-Atlantică, o strategie practic de descurajare a Federației Ruse. Este foarte important să fie promovat dialogul politico-diplomatic, pentru că soluția trebuie să fie politică și nu cea a escaladării”, a afirmat senatorul PSD Titus Corlățean, sâmbătă la Antena 3.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-o declarație comună că președintele Klaus Iohannis la Cotroceni, că „trebuie să ne pregătim pentru o lume fără Tratatul de descurajare a armelor nucleare”, în contextul în care Rusia a dezvoltat o nouă rachetă care încalcă Tratatul INF.

Totodată, președintele rus Vladimir Putin a anunțat, sâmbătă, că Rusia a suspendat aplicarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) în urma unei decizii similare din partea SUA, potrivit Kremlinului.

Putin a mai afirmat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice. Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

De asemenea, Administrația Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că încalcă de mulţi ani Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare prin instalarea sistemelor balistice în România, afirmând că Washingtonul a amplasat şi arme atomice în ţări aliate în cadrul NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.