Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Titus Corlățean, fost ministru de externe, propune 'modelul german' de unire, în caz că Rusia atacă Moldova: 'Nu există alternativă'

psnews.ro
romania moldova

Senatorul Titus Corlăţean (PSD), fost ministru de Externe, vorbește despre riscul unui atac din partea Rusiei asupra Republicii Moldova. Întrebat la Antena 3 CNN despre riscurile unui atac rusesc, Titus Corlăţean a reamintit planul Rusiei şi alternativele la care am putea apela în cazul în care Vladimir Putin va viza Republica Moldova.

„Este clar că sunt niște lucruri foarte structurate care avansează simultan cu anunțul anterior al lui Vladimir Putin, "Odesa este rusească" și ceea ce Medvedev, fostul premier a spus chiar ieri sau astăzi, faptul că Odesa și restul Ucrainei până la Kiev. Așa încât lucrurile par foarte bine structurate din perspectiva interesului ilegitim al Rusiei. Acum să înțelegem despre ce vorbim.

Transnistria a fost subiectul unei acțiuni, a unei operațiuni a Federației Ruse după 1990-1991 cu armata a 14-a, lucru confirmat de o instanță internațională care a condamnat Rusia în cazul Ilașcu la CEDO, la Curtea Europeană și care a constatat că Rusia este responsabilă de războiul de separatism, deci trupe de ocupație, în realitate nu trupe operative de menținere a păcii.

Pe acest teritoriu populația română în toți acești ani a fost subiectul unei represiuni constante, mergând până la copilașii din școlile de limbă română cu grafie latină, spun ei mai politicoși prin Europa.

Pe acest fundal, separatiștii din Transnistria de-a lungul anilor au organizat și referendum prin care au declarat așa-numita independență. Au și notificat la Națiunile Unite, au și cerut Federației Ruse, de vreo două ori, cel puțin să li se recunoască independență. Până astăzi Rusia nu a recunoscut.

"Nu sunt foarte multe alternative"

Vedem însă într-o situație diferită și operativă în teren, cu un război în Ucraina, de agresiune, care nu mai merge bine pentru trupele ucrainene și cu niște ținte deja anunțate.

Eu cred că trebuie privit într-adevăr cu foarte mare seriozitate și eu presupun că la nivelul statului român și la nivelul partenerilor, aliaților și Chișinăului, bineînțeles, printr-o coordonare, cel puțin la nivelul CSAT-ului sunt lucruri deja discutate și sunt lucruri deja stabilite pentru a vedea o modalitate de susținere a integrității teritoriale a Republicii Moldova. Dacă într-o astfel de situație, cu agresiune rusă care continuă nu doar pe Ucraina, ci și împotriva Republicii Moldova, nu sunt foarte multe alternative.

Dacă se ajunge la Odesa, se ajunge în sudul Ucrainei, aproape de gurile Dunării și se ajunge pentru a face coridorul direct cu Transnistria, dincolo de anexări, proclamări, hârtii, voturi politice, atunci nu există altă alternativă decât de a urma modelul german, cu o bună discuție, sper, care a avut loc cu statele partenere și aliate. Nu există alternativă”, a spus Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, la Antena 3 CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.