Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Titus Corlăţean l-a dat de gol pe Klaus Iohannis la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei: 'Abuziv și neconstituțional'

YouTube
Titus Corlatean

În cadrul reuniunii Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), desfășurată în format online în 10 decembrie 2020, senatorul Titus Corlățean a avut o serie de intervenții, în calitate de raportor, pe tema marcării a zece ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Potrivit unui comunicat de presă, Cărlăţean a exprimat încrederea că parteneriatul CoE - UE se va reflecta inclusiv prin luări de poziție și acțiuni menite să semnaleze cu promptitudine orice manifestare ce contravine principiilor democrației și statului de drept din partea actorilor politici. În context, senatorul român a oferit exemple recente de atitudini care, în opinia sa, nu pot fi trecute sub tăcere. Un prim exemplu s-a referit la promulgarea de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, chiar înaintea predării mandatului, a legii ce modifică anumite prerogative ale președintelui țării, în domenii sensibile precum activitatea și controlul exercitat asupra serviciilor de informații moldovenești – lege suspendată anterior de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.

"Un alt exemplu a vizat modul abuziv și neconstituțional în care Președintele României s-a implicat în campania electorală, semnalat în termeni duri de observatorii internaționali ai OSCE/ODIHR în concluziile preliminare ale Misiunii speciale de evaluare a alegerilor parlamentare, ca depășind limitele atribuțiilor sale oficiale constituționale, contrar standardelor internaționale democratice în materie", se mai arată în comunicatul citat.

În prezentarea sa, senatorul Titus Corlățean a salutat deschiderea și angajamentul Uniunii Europene, manifestat pe toate palierele, pentru consolidarea și extinderea mecanismului de cooperare dintre cele două organizații europene, inclusiv pentru accelerarea negocierilor și finalizarea procesului de aderare a Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului - cel mai important tratat european în materia drepturilor omului, instrument juridic al Consiliului Europei. Acest obiectiv extrem de important al celor două organizații a dobândit o semnificație deosebită în contextul pandemiei COVID-19 și al măsurilor restrictive impuse de guverne pentru a limita efectele acesteia. Astfel, odată ce UE va deveni cea de-a 48-a parte contractantă, cetățenii se vor putea adresa Curții Europene a Drepturilor Omului, în ipoteza în care drepturile și libertățile lor fundamentale ar fi afectate de orice acțiune a Uniunii Europene.

Vicepreședintele Senatului a reînnoit apelul pentru asigurarea sprijinului politic necesar finalizării procesului de aderare și a exprimat încrederea că deținerea concomitentă de către Republica Federală Germania a ambelor președinții semestriale - a Consiliului Europei (18 noiembrie 2020 – 21 mai 2021) și a Consiliului Uniunii Europene (1 iulie 2020 – 31 decembrie 2020) - va constitui un factor determinant pentru îndeplinirea cu succes a acestui obiectiv și în beneficiul cetățenilor europeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.