DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Titus Corlăţean prezintă un raport exploziv: Agenţi ai serviciilor secrete ruse au doborât cursa aeriană MH 17 în Ucraina

corlatean

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a fost desemnat de Comisia APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului în calitate de raportor al Adunării pe tema angajării responsabilității pentru doborârea cursei aeriene aparținând Malaysia Airlines (MH 17).

O primă dezbatere în pregătirea raportului a avut loc la reuniunea Comisiei pentru afaceri juridice și drepturile omului în timpul primei părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 26-31 ianuarie 2020). La finalul reuniunii, desfășurate cu ușile închise, la propunerea senatorului Titus Corlățean, comisia a decis declasificarea memorandumului introductiv elaborat în pregătirea acestui raport.

În document se arată că, la 19 iunie 2019, autoritățile olandeze au anunțat că, pe baza anchetei desfășurate de echipa comună de anchetă, autorităţile Olandeze vor cerceta patru suspecți pentru că au coborât avionul, și anume Igor V. Girkin (zis Strelkov), Sergey N. Dubinskiy, Oleg Y. Pulatov și Leonid V. Kharchenko. Primii trei sunt resortisanți ruși, Kharchenko este ucrainean. Girkin este un fost colonel al FSB. La 17 iulie 2014, el a fost „ministrul apărării” și comandantul armatei autoproclamatei Republici Populare Donetsk („DPR”), de unde a fost doborât MH17. În calitate de cel mai înalt comandant militar, el a menținut, de asemenea, contactul cu Federația Rusă. Dubinskiy este un fost ofițer militar al GRU (serviciul rus de informații militare). A fost unul dintre adjuncții lui Girkin în 2014. El a condus serviciul de informații al „DPR” și a menținut, de asemenea, contactul cu Federația Rusă. Pulatov este un fost ofițer militar al „Spetznaz-GRU” rus, unitățile speciale ale serviciului de informații militare ruse. La vremea respectivă, el a fost unul dintre adjuncţii lui Dubinskiy. Kharchenko, singurul suspect ucrainean, nu are pregătire militară. Primind comenzi direct de la Dubinskyi, el era comandantul unei unități de luptă din regiunea Donețk.

Memorandumul poate fi citit AICI! (.pdf)

La 17 iulie 2014, zborul Malaysia Airlines (Amsterdam-Kuala Lumpur) a fost doborât deasupra Ucrainei de Est în timpul fazei decisive a conflictului dintre separatiști, sprijiniți de Federația Rusă, și armata ucraineană. În urma acestui dezastru aviatic și-au pierdut viața 298 de persoane, iar o săptămână mai târziu membrii Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite au solicitat în unanimitate angajarea răspunderii juridice a celor care se fac vinovați și a făcut apel către statele membre să coopereze în desfășurarea anchetei.

Potrivit articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează dreptul la viață, statele părți au obligația de a desfășura anchete eficace în vederea stabilirii celor care se fac vinovați de pierderea de vieți omenești în cadrul jurisdicției lor și pedepsirii acestora.

Elaborarea acestui raport urmărește să examineze în ce măsură statele vizate au desfășurat sau desfășoară anchete cu respectarea articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, dacă au cooperat unele cu altele, conform instrucțiunilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și, respectiv să formuleze un set de concluzii și recomandări.

Memorandumul introductiv trece în revistă anchetele desfășurate până în momentul de față, atât la nivel național și internațional, cu accent pe progresele înregistrate și pe obstacolele întâmpinate în cursul anchetelor.

Documentul face referire la două anchete, prima desfășurată de o autoritate în materie de siguranță aeriană, în baza Convenției privind aviația civilă internațională din 1944 (Convenția de la Chicago) și care urmărește determinarea cauzelor dezastrului aerian, anchetă încredințată Consiliului de Siguranță Aeriană din Olanda (Dutch OVV) și cea de-a doua, întreprinsă de autoritățile juridice naționale și internaționale competente în vederea stabilirii răspunderii penale față de autorii acestei infracțiuni săvârșite din culpă sau cu intenție.

În baza deciziei Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului, senatorul Titus Corlățean urmează să efectueze, în calitate de raportor, vizite oficiale în Olanda și Ucraina, unde va avea o serie de întâlniri cu autoritățile naționale și reprezentanții organelor de anchetă din cele doua țări implicate în desfășurarea investigațiilor în acest caz. Totodată, raportorul român a fost autorizat de comisie să solicite informații în scris autorităților competente din Federația Rusă și Statele Unite ale Americii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.