Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'To SIIJ, or not to SIIJ' - CSM poate da primul semnal de independență față de clasa politică

rpnalaw.com
justitie subteran ochi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discută, joi, raportul de activitate al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi avizarea proiectului de lege privind desfiinţarea acestei secţii.

Faptul că SIIJ s-a înființat este fără îndoială o decizie politică, bazată pe o realitate incontestabilă: anchetele cel puțin ciudate împotriva unor magistrați. Că decizia de desființate poate fi tot una politică este normal, chiar democratic. Însă nu trebuie clamat că discutăm de ceva mai mult decât o decizie politică. CSM are șansa să adere la deciziile politice sau, dimpotrivă, să prezinte un punct de vedere tehnic, fără legătură cu dorințele de putere și control ale unei majorități politice trecătoare.

Şedinţa de plen a CSM este programată să înceapă la ora 11.00, având opt puncte pe ordinea de zi, între care Raportul de activitate al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie pe anul 2020 (2223/2021) şi Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (24763/2020).

Și pentru ca discuțiile din CSM să se desfășoare cu adevărat într-o notă politică, în loc de analize factuale cu privire la SIIJ și alternativele sale, unele asociații ale magisistraților cu agendă politică și-au anunțat intenția de a interveni în direct în ședință pentru a susține inițiativa ministrului Justiției.

În cele din urmă, votul din CSM se referă la un aviz consultativ, însă o ignorare a avizului CSM în Parlament ar fi un semnal negativ nu doar față de electorat, ci și față de sistemul judiciar și față de partenerii internaționali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.