Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toader spune cum motivează Guvernul o OUG de modificare a codurilor penale: Urgența anului trecut e și mai urgentă astăzi

Ministerul Justitiei
Tudorel Toader

Ministrul Justiției susține că se analizează posibilitatea elaborării unei OUG de modificare a codurilor penale, mentionând că nu ar exista un conflict constitutional, intrucat in Parlament lege aproape de adoptare. Referitor la urgență, Tudorel Toader a vorbit despre necesitatea implementarii a doua directive europene pentru evitarea procedurii de infrigement.

"Se analizeaza. Daca noi elaboram un draft proiectul acela nu produce efecte. Noi la MJ putem sa elaboram, dar ramane de vazut daca va fi aprobat sau nu, ceea ce nu e decizia mea ca ministru al Justitiei", a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a precizat, referitor la posibilitatea existentei unui conflict juridic de natura constitutionala in cazul in care va fi adoptata o OUG desi un proiect privind codurile penale este in Parlament, că legea nu este la un pas de a fi adoptata, caz in care nu se incalcă o decizie a CCR in acest sens.

Citeste si UDMR, lovitură pentru Coaliție: Uniunea nu susține o ordonanță de urgență pentru codurile penale

"Undeva in vara lui 2019, când Parlamentul elaborase, dezbatuse proiectul de lege privind noua lege a educatiei, acesta trecuse de Camera Deputatilor, de Senat si urma votul final in Senat. In momentul acela, guvernul a venit si a elaborat un proiect de lege propriu pe care l-a promovat. Ce a zis curtea? Ca nu poate guvernul sa preia de la legiuitor un act aflat in faza de adoptare finala, ca parcursul trebuie sa ramana al legiuitorului. Azi daca vorbim de OUG de modificare a codurilor, Guvernul nu va veni sa inlocuiasca cele doua coduri cu alte coduri, (..) va veni cu modificari la ce e in vigoare. Daca va fi o OUG, va fi cel mult cu doua parti si trei elemente. Partea I, modificarea Codului Penal, partea II, modificarea Codului de Procedura Penala

Subpuncte: 1. Modificarea in raport cu deciziile CCR si ce s-a mai adăugat intre timp, alte decizii CCR. 2. Transpunerea Directivelor Europene privind confiscarea si prezumtia de nevinovatie. 3. Preluarea unora dintre solutiile legislative declarate constitutionale, au fost in dezbatere, controlate de CCR, considerate constitutionale", a declarat ministrul Justitiei.

Referitor la urgența adoptării OUG, Toader a spus: "Urgenta era de anul trecut, nu de acum. Pe de o parte, legiutorul trebuie sa modifice CP si CPP in raport cu deciziile CCR in cele 45 zile, ceea ce nu s-a facut. Riscam intrarea in infrigemente pentru netranspunerea celor doua directve si va citez paragraful esential din 3 sau 4 decizii ale CCR: Se justifica urgenta OUG pentru transpunerea in lege a unei directive UE in vederea evitarii intrarii in procedura de infrigement. Urgenta anului trecut e si mai urgenta astazi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.