Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toamnă FIERBINTE în Parlament! Consilierul onorific al lui Mihai Tudose, anunțul care îl pune pe jar pe Mugur Isărescu

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isărescu

Se anunță o toamnă fierbinte în Parlament. Avocatul Gheorghe Piperea, consilier onorific al premierului Mihai Tudose, susține că în Parlament se „preconizează” audierea guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Piperea consideră că cel mai probabil acesta va refuza „pentru ca e la moda ca demnitarii si sefii eterni de institutii, numiti, si nu alesi, sa refuze sa dea socoteala Parlamentului.”, lansând astfel un atac voalat la adresa șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, care a refuzat audierea în comisia parlamentară. „Daca va veni, va fi evenimentul cincinalului”, subliniază Piperea.

Liviu Dragnea, invitat de onoare la o nuntă cu ștaif din București / FOTO

„Poate ca nu v-ati dat seama, dar a venit toamna si a reinceput sezonul.

In Parlament, se preconizeaza audierea guvernatorului BNR. Daca va veni, va fi evenimentul cincinalului. Probabil ca va refuza insa, pentru ca e la moda ca demnitarii si sefii eterni de institutii, numiti, si nu alesi, sa refuze sa dea socoteala Parlamentului.

Dar, la firul ierbii, detaliile toamnei vor face meciul. 
Asa cum va anuntam deja in finalul sezonului trecut (sfarsitul lui iunie), in Parlament urmeaza sa se dezbata : 
(i) legea care inlatura caracterul de titlu executoriu al contractului de credit, 
(ii) legea care egalizeaza dobanzile si penalitatile din contractele de credit cu consumatorii cu cele din contractele dintre simplii particulari (in care dobanda este 1% in prezent, penalitatea fiind de maxim 4%, ambele fiind legate de dobanda de referinta a BNR, situata in prezent la 1,75%) si 
(iv) legea care reintroduce retractul litigios in contractele de credit bancar incheiate cu consumatorii (aplicabil, desigur, atunci cand, din ratiuni de optimizare fiscala, bancile isi vand catre colectorii de creante, cu 2 lei, creditele (ne)performante). 
Exista si o initiativa care vizeaza introducerea in contractele de leasing a regulii darii in plata. 
Toate aceste legi sunt promovate de dl senator Daniel Catalin Zamfir, avand sustinerea prin semnatura a peste 100 de parlamentari, deputati si senatori, deopotriva, atat de la PSD si ALDE, cat si de la PNL (de pe lista lipsesc, evident, parlamentarii USR).

Polonia bate cu pumnul în masă și răspunde dur Uniunii Europene: 'Nu vom ceda şantajului'

Extrase din declaratiile date de mine ziaristilor de la Bursa :

"Atâta vreme cât contractul bancar este titlu executoriu, judecătorul nu se va uita dacă acest contract este abuziv sau nu [...]. Iniţiativa din Parlament urmăreşte concretizarea modificărilor aduse Codului de procedură civilă în acest an, întrucât unii judecători consideră că aceste modificări nu sunt clare în cazul contractelor de credit".

"Retractul litigios înseamnă că, în timpul desfăşurării unui proces în instanţă, debitorul va putea răscumpăra creanţa de la firma de recuperare la dublul preţului cu discount la care creditul a fost achiziţionat de recuperator, moment în care litigiul va fi stins. Acest lucru înseamnă că, dacă un colector de creanţe plăteşte doi lei băncii pentru o creanţă de 100 de lei, atunci consumatorul poate să-i plătească 4 lei colectorului şi să scape de datorie".

"În relaţiile dintre simpli particulari, conform legii, dobânda trebuie să fie mai mică cu 20% faţă de dobânda de referinţă a BNR, adică, acum, în jur de 1%, iar penalităţile se pot ridica la maxim 4%. Între comercianţi, dobânda poate fi negociată liber. Însă, despre dobânda din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, Ordonanţa 13/2011, care prevede cele de mai sus, nu mai spune nimic, iar BNR a stabilit că acesta este un contract comercial. Băncile, în anii de boom, au avut dobânzi şi de 12-14%, când dobânda legală era de maxim 6%. Au fost perioade în care dobânzile au explodat şi inclusiv acum dobânzile la credite sunt destul de mari dacă le comparăm cu cele la depozite. Proiectul de lege care se află acum în Parlament precizează că şi consumatorul trebuie să beneficieze de aceleaşi condiţii ca particularii".”, scrie Piperea, pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.