Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toate actele românilor adunate într-un singur buton: Aplicația Unică a Statului, funcțională de la începutul lui 2025

stiripesurse.ro
aplicatie apple

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a declarat joi, la încheierea ședinței de Guvern, că primele servicii funcționale ale Aplicației Unice a Statului vor fi disponibile la începutul anului 2025.

 

„Noi am semnat contractul pentru execuția Aplicației Unice a Statului în luna martie 2024, termenul de execuție este un an și șase luni, adică până în septembrie 2025. Din discuțiile pe care le-am avut cu compania care a câștigat licitația publică le-am solicitat explicit ca această Aplicație Unică a Statului să aibă primele servicii pe care le oferă undeva la începutul anului 2025”, a declarat Bogdan Ivan.

Acesta a spus că, în prima etapă, vor fi „undeva la 30 de servicii publice în Aplicația Unică a Statului”.

Ministrul susține că, în funcție de modul în care va evolua și pregătirea cardului de sănătate de către CNAS, și el va fi interoperabil cu aplicația, potrivit Mediafax.

„La nivel de discuție cu echipa care lucrează la Aplicația Unică a Statului am luat în calcul inclusiv crearea în format digital a acestui tip de card pentru că sunt costuri incomparabil mai mici decât atunci când vorbim despre emiterea lui fizică, pe de o parte, iar pe de altă parte pentru a nu crea nevoia de noi investiții în dispozitive care să citească aceste carduri, care să fie incompatibile cu alte dispozitive, să existe un cod QR care să poată să fie scanat tot prin aceeași aplicație pe care o să o aibă medicii direct de pe telefon pentru a simplifica mult lucrurile”, a mai spus ministrul Cercetării.

El a explicat principiul care va sta la baza funcționării cloudului guvernamental.

„Principiul pe care îl folosim atunci când vorbim despre cloudul guvernamental, despre tot ce înseamnă datele românilor, atât în cazul documentelor de identitate, cât și în cazul documentelor de proprietate, cât și în cazul actelor de studii, va fi unul foarte simplu și anume cel în care avem jurnalizarea fiecărei acțiuni pe care la nivel tehnic o întreprind instituțiile statului pentru a consulta datele personale ale unui cetățean român. Așa că atunci când lucrezi în format digital rămân urme și toate sunt trasabile, iar orice român, pentru a ne asigura de transparență totală, va putea să solicite datele, la final de an sau trimestrial, să vadă care sunt instituțiile care au accesat datele personale ale cățeanului, în ce perioadă și cu ce scop”, a mai spus ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.