Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toate cele 279 de fete răpite săptămâna trecută de persoane înarmate de la o şcoală din Nigeria au fost eliberate

buhari nigeria

Toate cele 279 de fete răpite săptămâna trecută de persoane înarmate de la o şcoală cu internat din Nigeria au fost eliberate, au anunţat, marţi, autorităţile, iar victimele au spus că răpitorii le-au bătut şi ameninţat că le vor împuşca în timpul marşului lor forţat în captivitate, transmite Reuters preluat de news.ro

Zeci de fete înfăşurate în văluri musulmane au stat într-o sală a unei clădiri guvernamentale, înainte de a fi duse la un control medical. Câţiva părinţi au sosit, iar un tată a plîns de bucurile la vedere fiicei sale.

Farida Lawali, în vârstă de 15 ani, a spus că ea şi alte fete au fost duse într-o pădure de către răpitori.

“Le-au cărat pe fetele bolnave, care nu puteau merge. Am mers prin pietre şi spini. Au început să ne lovească cu armele pentru a ne mişca. În timp ce le băteau cu armele, unele dintre ele plângeau şi se mişcau în acelaşi timp”, a spus Farida Lawali.

O altă fată, Umma Abubakar, a povestit: ”Au spus că vor împuşca pe oricine nu va continua să meargă”, ea explicând că multe dintre fete aveau răni care făceau mersul dificil.

Uşurarea produsă de întoarcerea fetelor a fost temperată de îngrijorarea legată de circumstanţele eliberării lor. O serie de răpiri similare din şcoli, care au avut loc în ultimele luni, i-au făcut pe nigerieni să se îngrijoreze că autorităţile regionale înrăutăţesc situaţia permiţând răpitorilor să scape nepedepsiţi sau prin plata de răscumpărări.

Zailani Bappa, un consultant media al guvernatorului statului, a negat că a fost plătită o răscumpărare, dar a spus că răpitorilor li s-a oferit amnistia, precum şi asistenţă pentru a se muta într-un loc cu şcoli noi, un spital şi alte facilităţi.

”Procesul constă în amnistierea celor care se căiesc, iar aceştia vor fi asistaţi pentru a se muta. Astfel, salvarea nu a implicat vreun stimulent financiar sau o răscumpărare”, a spus acesta.

”Cei care şi-au predat armele vor fi asistaţi să înceapă o viaţă nouă. Pentru că sunt crescători de animale, vor fi susţinuţi cu câteva vaci fiecare”, a adăugat consultantul.

Preşedintele Muhammadu Buhari a cerut ca răpitorii să fie aduşi în faţa justiţiei şi că dacă a fost plătită o răscumpărate, aceasta va creşte probabilitatea unor atacuri viitoare.

Elevele din Jangebe, un  oraş din statul Zamfara, au fost răpite după miezul nopţii de vineri. Toate fetele au fost eliberate, a spus guvernatorul din Zamfara, Bello Matawalle.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.