Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toate gazele naturale achiziționate în aprilie-septembrie 2022 ar putea să fi venit din Rusia - ministrul Energiei din Bulgaria

Pinterest
Bulgaria

Întreaga cantitate de gaze naturale achiziționată de Bulgaria în perioada aprilie-septembrie 2022 ar fi putut foarte bine să provină din Rusia, având în vedere că nu era necesar niciun certificat de origine pentru aceste livrări, a comentat ministrul bulgar al Energiei, Rossen Hristov, într-un interviu bTV vineri dimineață, informează bta.bg.

Furnizarea de gaze fără proceduri de licitație, limitată la comercianții selectați într-un mod netransparent, adaugă la prețul produsului și este în detrimentul tuturor consumatorilor, a spus intervievatul, explicând de ce predecesorul său și un fost director general al Bulgargaz au fost acuzați că au provocat pierderi în valoare de peste. 88 milioane BGN. El a susținut că o cerință a Legii Energiei conform căreia toate livrările pentru mai puțin de 12 luni să fie gestionate prin licitații sau pe bursă a fost încălcată în mod sistematic în acest fel.

Hristov a spus că, potrivit Eurostat, în aprilie 2022 prețul gazelor naturale era de 63 EUR/MW în Germania și 79 EUR/MW în Bulgaria. Tendința a continuat și în lunile următoare.

Conducerea actuală a Ministerului Energiei a adoptat o practică radical diferită: gazele se achiziționează prin proceduri de licitație și se cere în mod obligatoriu certificatul de origine, a subliniat Hristov.

Întreaga cantitate necesară pentru satisfacerea cererii de gaze în 2023 a fost contractată, de altfel la prețuri competitive, a explicat el. El a menționat că acest lucru a devenit posibil datorită eforturilor Cabinetului interimar, odată cu finalizarea interconexiunii de gaze Grecia-Bulgaria, dublarea capacității terminalului GNL din Alexandroupolis, unde Bulgaria are o cotă, acordul privind utilizarea infrastructurii BOTAS turcești. companie și lansarea construcției interconexiunii de gaz Serbia-Bulgaria.

„Toate acestea transformă Bulgaria într-un factor de luat în calcul pe harta gazului și diversifică substanțial opțiunile de a oferi consumatorilor bulgari gaze la prețuri competitive”, a spus ministrul Energiei.

Licitații pentru aprovizionarea pe termen lung

În cuvintele sale, în câteva zile vor fi invitate licitații pentru aprovizionarea pe termen lung, care se așteaptă să aibă ca rezultat termene de livrare mai bune datorită accesului la terminalele GNL din Turcia în baza acordului cu BOTAS. „Toți producătorii importanți la nivel mondial își manifestă interes pentru aceste licitații, iar negocierile cu aceștia sunt în curs”, a subliniat Hristov.

Solicitat să comenteze o intenție exprimată anterior de președintele Rumen Radev pentru Bulgaria de a se opune posibilelor sancțiuni ale UE asupra energiei nucleare împotriva Rusiei, Hristov a spus că „sancțiunile ar trebui să-i pedepsească pe cei împotriva cărora sunt impuse. Dacă ne distrugem sectorul energetic prin aplicarea de sancțiuni împotriva energiei nucleare împotriva Rusia care ar zgâria doar economia rusă, acest lucru este inacceptabil”, a argumentat Hristov. El a amintit că Centrala Nucleară de la Kozlodui producea aproximativ o treime din energia electrică a Bulgariei la, în plus, la cel mai mic cost de producție. „Periclitarea acestei producții va provoca daune majore industriei energetice bulgare și economiei în general”, a conchis ministrul Energiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.