Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toni Greblă se implică, după ce primarii din București au decis să sfideze legea și să boicoteze recensământul: Le aduce aminte că sunt obligați

Institutia Prefectului Bucuresti
Toni Grebla

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a solicitat, miercuri, intensificarea eforturilor autorităţilor administraţiei publice locale şi colaborarea cu Direcţia Regională de Statistică a Municipiului Bucureşti în vederea creşterii numărului de persoane recenzate. Asta, în condițiile în care, cu mai puțin de o lună înainte de finalul Recensământului Populației și Locuințelor, situația este critică în București. Capitala este pe ultimul loc la nivel național, cu doar jumătate din populația țintă estimată recenzată.

"Solicit Primăriilor de la nivelul Municipiului Bucureşti şi Direcţiei Regionale de Statistică a Municipiului Bucureşti să facă un efort reciproc pentru a contribui la finalizarea cu succes, la nivelul Capitalei, a procesului privind recensământul populaţiei şi locuinţelor", a declarat Toni Greblă, în cadrul unei întâlniri de lucru care a avut loc, miercuri, la sediul Prefecturii Capitalei, potrivit unui comunicat al acestei instituţii.

Primarul municipiului București, Nicușor Dan, și primarii de sector sunt obligați, conform OUG 19/2020 să se ocupe de recrutarea recenzorilor. Însă, la nivelul Bucureștiului, situația este dezastruoasă, fiind un deficit uriaș de recenzori. Concret, din cei aproape 1.700 de recenzori necesari, primăriile nu s-au îngrijit să recruteze decât câteva sute. Direcţia Regională de Statistică a Municipiului Bucureşti a reuștit să adune, prin efort propriu, aproape 700 de recenzori, însă numărul este insuficient pentru a recenza rezidenții din capitală. Institutul Național de Statistică a pus la dispoziție, din rândul angajaților care au dorit, încă 40 de recenzori.

Totodată, Toni Greblă a subliniat importanţa validării recensământului populaţiei şi locuinţelor, ţinând cont de efectele benefice majore ale acestuia în viitor, cu implicaţii în distribuirea corectă şi eficientă a fondurilor bugetare, elaborarea de proiecte relevante, asigurarea reprezentativităţii comunităţilor şi implementarea de politici publice utile.

Problema neimplicării primarilor în recensământ este întâlnită la aproape toate marile orașe, cu mici excepții. La Timișoara, Dominic Fritz, la Iași, Mihai Chirica, la Constanța, Vergil Chițac, nu au pus la dispoziție un număr suficient de recenzori, așa cum prevede legea, iar aceste municipii sunt codașe la recenzare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.