Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Toni Neacșu intervine în sarabanda politică: Ludovic Orban, pe cale să-și rateze nominalizarea din motive de ignoranță juridică

adrian toni neacsu

În timp ce Ludovic Orban încă are discuţii cu majoritatea partidelor parlamentare, în vederea conturării unei majorităţi care să susţină Guvernul, avocatul Toni Neacșu susține pe Facebook că premierul desemnat este pe cale să-și rateze nominalizarea din motive de ignoranță juridică.

„D-ul Ludovic Orban, premier desemnat, este pe cale să-și rateze nominalizarea din motive de ignoranță juridică.

Acesta a declarat că "că va depune lista Guvernului și programul de guvernare în termenul constituțional, adică joi SAU VINERI".

Termenul constituțional pentru solicitarea votului de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului nu se împlinește nicidecum vineri, ci exact JOI, 24.10.2019, la ora 24.00.

Mai exact, art. 103 alin. 2 din Constituție stabilește că votul trebuie cerut în 10 zile de la desemnare.

Desemnarea d-lui Ludovic Orban în calitate de candidat la funcția de prim-ministru s-a făcut prin Decretul prezidențial nr. 479/15.10.2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 837 din aceeași dată.

Săptămână fierbinte în domeniul transporturilor: Fostul șef CFR, audiat la DNA

De la 15 octombrie a început să curgă termenul de 10 zile.

Potrivit jurisprudenței constante a Curții Constituționale termenele prevăzute în Constituție sunt termene care privesc desfăşurarea raporturilor constituţionale dintre autorităţile publice şi, prin urmare, în măsura în care nu se prevede altfel în mod expres, nu se calculează pe zile libere ci pe zile calendaristice (exempli gratia Deciziile CCR nr. 233/20.12.1999, nr. 89/26.01.2010, nr. 648/16.10.2018).

Un termen pe zile calendaristice care a început să curgă marți 15 octombrie 2019 se împlinește joi, 24 octombrie.

În calculul termenelor din domeniul dreptului public intră în calcul atât ziua în care acesta începe cât și cel în care se împlinește.

În concluzie, dacă până joi premierul desemnat nu înregistrează la Parlament atât programul de guvernare cât și lista completă a Guvernului candidatura sa va fi considerată respinsă, iar Președintele va trebui să facă o nouă nominalizare. Desigur, nimic nu împiedică, din punct de vedere constituțional, ca și a doua nominalizare să fie aceeași persoană.

În orice caz, sper ca ministrul justiției care va apare pe lista d-lui Ludovic Orban să cunoască mai bine decât virtualul premier modul de calcul al termenelor constituționale”, scrie Neacșu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.