DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Toni Neacșu DEMASCĂ injustiția din justiție - Compunerea aleatorie a completurilor, respectată PARȚIAL

ciocanel judecator

Fostul avocat al Bombonicăi Prodana, fostă soție a lui Liviu Dragnea, scrie pe Facebook că modalitatea de compunere a completurilor de 2 sau 1 judecător nu respectă normele impuse pentru cele formate din cinci magistrați.

"Oare ce-a vrut să spună d-na judecător Cristina Tarcea, Președintele ICCJ și reprezentantul puterii judecătorești:

"Va reamintesc ca nu sunt numai completuri de 3 ci si de 2 si de 1, iar in masura in care apreciem ca tragere la sorti reprezinta un element echitabil, aceasta tragere trebuie aplicata si asupra completurilor de 1, 2 si 3 judecatori din tara"?

În decizia 685/2018 CCR (pct. 188) spune extrem de limpede că "între garanțiile aferente imparțialității obiective a instanței, parte a dreptului la un proces echitabil, se înscrie caracterul aleatoriu atât al distribuirii cauzelor în sistem informatic, cât și al compunerii completului de judecată instituit de lege".

Deci, categoric, tragerea la sorți a membrilor completului de judecată reprezintă o condiție a caracterului echitabil al procesului, premisa de la care pleca d-na judecător Cristina Tarcea.

Pentru prima oară se vorbește despre necesitatea caracaterului aleatoriu a compunerii completului de judecată drept garanție fundamentală a imparțialității instanței.

Or, toate completele de judecată din această țară sunt stabilite prin decizii administrative ale Colegiilor de conducere, iar nicidecum aleatoriu prin tragere la sorți. La începutul anului colegiile stabilesc, prin decizii proprii, ce persoane fac parte din completele de judecată, doar cauzele fiind ulterior repartizate în sistem informatic aleatoriu.

Revoluția ar fi una imensă (și deranjul administrativ de asemenea), însă nu pot să nu mă întreb cum va proceda CCR dacă în fața sa ar fi adusă problema constituirii completelor de judecată în mod ne-aleatoriu, prin decizii administrative ale conducerilor instanțelor.

Citește și: ȘOC în timpul Consiliului Național: un deputat PSD își anunță DEMISIA din partid

Tehnic, este vorba despre neconstituționalitatea virtuală a prevederilor art. 52 alin. 1 din Legea nr. 304/2004, text care prevede competența colegiilor de-a stabili compunerea completelor de judecată, evident ne-aleatoriu.

PS Felicitări colegei (de 2 ori, mai întâi în funcțiile noastre administrative iar acum ca avocați) Ingrid Mocanu, care nu numai că a adus prima în discuție această problemă, dar face și acțiuni concrete", scrie Toni Neacșu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.