Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Top: America rămâne cel mai mare exportator de armament la nivel mondial

armament irak

Statele Unite şi-au consolidat rolul de principal exportator de arme, furnizând mai mult de o treime din armele vândute la nivel mondial în ultimii cinci ani, relevă cel mai recent raport al Institutului de cercetări în domeniul păcii (SIPRI), dat publicităţii luni şi preluat de dpa. SIPRI, cu sediul la Stockholm, a calculat că, în intervalul 2014-2018, volumul global al vânzărilor de arme a crescut cu aproape 8% faţă de perioada 2009-2013, informează Agerpres.

Citește și: Haos în Venezuela - Inamicul lui Nicolas Maduro vrea să decreteze stare de urgență: 'Nu putem întoarce spatele tragediei cu care se confruntă țara noastră'

Exporturile SUA, îndreptate spre cel puţin 98 de ţări, au constituit 36% din volumul mondial. O mare parte din aceste vânzări au reprezentat-o avioanele de luptă.

În perioada 2009-2013, exporturile americane au însemnat 30% din totalul la nivel mondial.

Arabia Saudită a constituit cea mai importantă piaţă de export pentru Statele Unite, cu 20% din total. De altfel, aproximativ jumătate din exporturile americane s-au îndreptat spre regiunea Orientului Mijlociu.

Conform raportului SIPRI, Rusia a fost al doilea exportator de armament, cu aproximativ o cincime din totalul la nivel mondial. Rusia a vândut armament unui număr de 48 de ţări, dar exporturile sale s-au redus cu 17% comparativ cu perioada 2009-2013, din cauza scăderii importurilor Indiei şi Venezuelei. Peste jumătate din exporturile Rusiei au fost direcţionate către India, China şi Algeria.

Citește și: Ștefan Mandachi, ȘOCAT de numărul de susținători: 'Am 4.000 de mesaje necitite'. Ce mesaj are pentru ministrul Transporturilor

Al treilea furnizor mondial de armament a fost Franţa, urmată de Germania şi de China.

Arabia Saudită a fost cel mai mare importator de armament, cu 12% din totalul mondial, principalii săi furnizori fiind SUA, Marea Britanie şi Franţa.

Cinci ţări - Arabia Saudită, India, Egipt, Australia şi Algeria - au importat în jur de o treime din armamentele vândute la nivel mondial, mai relevă raportul institutului din Stockholm.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.