Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Topul celor mai săraci președinți din Europa. Ce loc ocupă Klaus Iohannis

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis ok

A fost întocmit topul celor mai săraci președinți din Europa, raportând salariul lor la venitul mediu din țările respective, informează Realitatea Plus.

Slovenia are, astfel, cel mai sărac șef de stat din Europa. Salariul său este aproape ca cel al unui angajat de nivel mediu în țară. Venitul anual este estimat la aproape 45 mii de euro.

Pe locul secund se află președintele Ucrainei. În anul 2023, salariul brut anual abia a depășit 8.000 de euro. Adică 1,63 din valoarea venitului mediu din țară. Aceasta este cel mai mic salariu al unui președinte din Europa.

Pe cel de-al treilea loc se află Serbia. Șeful statului este remunerat cu aproximativ 20 mii de euro.

Președintele României, Klaus Iohannis, este undeva pe la mijlocul clasamentului cu un venit anual de peste 60 mii de euro. De este trei ori mai mult decât câștigul mediu la nivel național.

La polul opus, cei mai bogați președinți sunt cei din Bulgaria, Slovacia și Irlanda.

Președintele Bulgariei este cel mai bogat din Europa, raportat la venitul mediu din țara sa. Mass-media locală estimează că salariul lui e echivalent cu aproape 125 mii euro pe an. El câștigă 10,10 ori venitul mediu din țara sa.

Slovacia îi plătește președintelui său aproape 8 salarii medii, adică un venit brut estimat la peste 187 mii de euro pe an. Iar președintele Irlandei a câștigat în 2023 de 6,9 ori mai mult decât media pe țară, totalizând peste 331 de mii de euro pe an.

În medie, un președinte european câștigă 103.000 de euro pe an. Cam de 4 ori valoarea veniturilor medii la nivel european.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.