Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Topul în care România nu stă rău: Depășim Bulgaria și Ungaria și suntem pe poziția 49 mondială

taxe impozite

România ocupă locul 49 - din 190 - în clasamentul global PwC Paying Taxes 2019, întocmit de PwC, parte a raportului Doing Business al Băncii Mondiale, care măsoară uşurinţa cu care o companie medie îşi poate plăti taxele şi impozitele, a anunţat marţi PwC România. Companiile din România îşi pot plăti mai uşor taxele decât firmele din Bulgaria şi Ungaria, dar mai greu decât cele din ţările baltice, potrivit raportului, informează News.ro.

Clasamentul pentru ediţia 2019 a Paying Taxes se bazează pe analiza indicatorilor fiscali valabili pentru anul 2017 şi ia în calcul numărul plăţilor realizate de o firmă medie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale, orele necesare conformării cu legislaţia fiscală şi rata totală de impozitare - ponderea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor suportate de o firmă ca procent din profituri.

Citește și: Reacție din Guvern și din PSD, după acuzațiile lui Ilan Laufer: 'O dispută dincolo de granițe, nu mai e vorba de președinte, ci de instituția prezidențială'

”România se clasează înaintea altor ţări din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte uşurinţa cu care companiile îşi pot plăti taxele, devansând Bulgaria (locul 92), Ungaria (locul 86) şi Polonia (locul 69), însă în urma performerilor regionali: Ţările Baltice (Letonia - locul 13, Estonia - 14, Lituania - 18)”, se arată în comunicat.

Poziţionarea României în prima treime a clasamentului global este un rezultat pozitiv, dacă este privită individual, consideră liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC România, Daniel Anghel.

”Dacă analizăm în totalitate climatul economic în care România evoluează, devine foarte clar că este nevoie ca autorităţile fiscale să continue investiţiile în infrastructura fiscală şi în tehnologie. Cu cât gradul de informatizare şi tehnologizare al autorităţii fiscale este mai ridicat, cu atât poziţia în clasament va fi mai bună. Şi asta se vede foarte bine la Ţările Baltice, care ocupă poziţii fruntaşe în clasament. Noile tehnologii de raportare financiară pot eficientiza procesele interne ale autorităţilor fiscale, inclusiv mecanismele de control şi verificare fiind, în acelaşi timp, şi în folosul contribuabililor”, a spus Daniel Anghel.

Citește și: Președintele Institutului Elie Wiesel face primele declarații, după acuzațiile lui Ilan Laufer: 'E o speculație, are iz politic'

Rata totală de impozitare măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit. În clasamentul din acest an, rata totală de impozitare în România este de 40%, printre cele mai mici la nivel regional, în linie cu media globală de 40,4%.

Clasarea ţărilor din regiune este, în linii mari, similară cu cea de anul trecut, potrivit raportului.

”Se observă, însă, deteriorarea poziţiei Poloniei, care a coborât 18 poziţii faţă de anul trecut, ca urmare a creşterii numărului de raportări fiscale. De cealaltă parte, Ungaria a avut o îmbunătăţire a poziţiei în clasament, urcând 7 locuri, până pe locul 86. Deşi a recuperat considerabil, Ungaria este încă departe de poziţia 77, pe care o ocupa acum doi ani”, se arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.