Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tradiție MACABRĂ într-un sat din România - Localnicii colindă în CIMITIR

cimitir

În vechile sate săsești din Bistrița-Năsăud, în Ajunul Crăciunului, înainte de a porni pe la rude la colindat, oamenii trec mai întâi pe la cimitir pentru a-și colinda morții. Pe Valea Bârgăului, sătenii duc la cimitir o creangă împodobită, mâncare și vin pentru cei care au plecat.

În Bistrița-Năsăud, de sărbatoarea Naşterii Domnului sunt legate o mulţime de obiceiuri și tradiții. Una dintre ele, mai specială se păstrează și astăzi în vechile sate săsești unde localncii au preluat obiceiul de la sași și îşi comemorează morţii în ultima zi a Postul Crăciunului, după un ritual vechi de secole, scrie Mediafax.

În satul Jelna, înainte de a porni la colindat, oamenii trec mai întâi pe la cimitir.

Odată cu lăsarea întunericului şi până după miezul nopţii, sătenii se îndreaptă spre cimitir, unde aprind lumânări în memoria celor dispăruţi, se roagă și îi colindă.

“Este o tradiție foarte veche, de la sași, care se ține și astăzi. Glasul colindătorilor poate fi auzit de departe... Toți localnicii din Jelna se opresc în seara de Ajun pe la cimitir, înainte de merge la rude și aduc cu ei lumânări, așa că cimitirul e luminat de mii de lumânări şi de candele, ceea ce arată că oamenii nu au uitat de cei dragi care nu le pot fi alături pentru a sărbători Crăciunul”, povestește Anunța Seplecan, o localnică.

Pe Valea Bârgăului se respectă cu sfințenie o altă tradiție - înainte de prânz, în ziua de Ajun totul trebuia să fie gata. Agitația din casă se liniștește, în ogradă toate sunt ordonate și măturate, lemnele de foc sunt tăiate și clădite, iar odăile curate așa că începe pregătirea mesei pentru sosirea colindătorilor.

Citește și: S-ar fi AFLAT candidatul PSD-ALDE la prezidențiale! Cine ar fi cel care îl va înfrunta pe Klaus Iohannis (surse)

“O parte din mâncare este pentru cei ce vin nevăzuți din lumea de dincolo în noaptea de Crăciun. Focul nu trebuia să se stingă din vatra cuptorului, de aceea se căuta un buștean gros care era pus să ardă toată noaptea, iar la masa de sărbătoare se obișnuiește să se pună mâncăruri și băuturi anume pentru sufletul morților. Pe Valea Bârgăului se face un pom, un fel de sorcovă, cu mâncare: bomboane de pom, o felie de colac, o felie de friptură și alături de ele un pahar cu vin. Acestea se duc în cimitir și se lasă pe mormântul celor apropiați, sătenii spunând că în acest fel cei care au plecat pot să cinstească cu cei rămași sfintele sărbători”, a povestit, pentru corespondentul MEDIAFAX, etnologul Maximilan Menuț.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.