Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traficanţii de persoane dau târcoale Ucrainei: milioane de refugiați în pericol, avertizează OIM

Inquam Photos / Casian Mitu
Inquam refugiati ucraina tren

Milioanele de refugiaţi din Ucraina sunt vizaţi cu predilecţie de tot felul de traficanţi, cărora ONU încearcă să le-o ia înainte pentru a proteja valurile de femei, copii şi persoane vulnerabile, notează miercuri AFP.

'Venim în întâmpinare, pentru că traficul a fost o problemă înainte şi pentru că ştim cât de bine pot traficanţii să se adapteze la circumstanţe pentru a profita de situaţie', a explicat într-o discuţie cu AFP responsabila operaţiunilor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), Ugochi Daniels.

Deşi deocamdată serviciile sale nu au fost informate despre niciun caz, 'nu înseamnă că nu se întâmplă deja', a subliniat ea, evidenţiind că există un număr foarte mare de oameni care se deplasează şi se află 'în căutarea disperată a unui mijloc de transport'.

Jumătate din cei 3 milioane de refugiaţi într-o ţară vecină Ucrainei sunt copii, iar ONU a avertizat că minorii neînsoţiţi sunt în mod deosebit vulnerabili.

Chiar şi înainte de conflict, traficul de fiinţe umane era o problemă în Ucraina. Doar în 2021, OIM a identificat şi ajutat mii de victime.

Potrivit responsabilei OIM, echipele agenţiei aflate pe teren se concentrează pe informaţii practice şi vitale pentru cei care fug de război: cui să se adreseze, care le sunt opţiunile la dispoziţie, dar şi liniile de autocar şi companiile de transport de încredere.

'Am auzit despre oameni care îi abordează şi se oferă să-i transporte cu maşina personală', povesteşte ea. Însă ceea ce este adesea văzut ca un gest de solidaritate poate fi şi o capcană. La fel se întâmplă şi cu ofertele de muncă.

OIM, care are o echipă de 200 persoane în Ucraina şi în jur de 100 de colaboratori în ţările vecine, le oferă şi ajutor umanitar refugiaţilor.

Agenţia şi-a îndreptat atenţia mai ales asupra cetăţenilor din ţări terţe care s-au trezit implicaţi în conflict şi au fugit din Ucraina, dar nu beneficiază neapărat de aceleaşi drepturi ca şi ucrainenii în ţările de primire.

Până acum, OIM a identificat în jur de 162.000 persoane în această situaţie, iar ONU s-a făcut ecoul tratamentului rezervat cetăţenilor unor state africane sau asiatice.

Daniels a spus totuşi că par a fi mai degrabă cazuri izolate: 'Nu am văzut discriminare sistematică'.

Ea a salutat mobilizarea generală în faţa celui mai mare exod pe care l-a cunoscut Europa după Al Doilea Război Mondial. 'Nu îl egalează decât generozitatea guvernelor, ONG-urilor, bisericilor şi cetăţenilor', a subliniat responsabila OIM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.