Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Tragedie fără margini: 'A venit Ziua Judecății de Apoi' - 5300 de morți confirmați și alte mii de persoane dispărute în urma unei furtuni în Libia

The Independent
Libia dezastru

Imagini apocaliptice: Cadavre spălate de valuri zăceau, miercuri, pe ţărm, în estul Libiei, mărind bilanţul victimelor unei furtuni care a măturat cartiere întregi şi le-a târât în largul mării. Sunt peste 5.300 de morţi deja confirmaţi, dar multe alte mii de persoane sunt încă date dispărute. Cei care au rămas în viaţă povestesc cu oroare ceea ce au văzut, după ce două baraje din apropierea oraşului Derna s-au rupt, iar apa a năvălit ca un uriaş tsunami. Pentru ei, Ziua Apocalipsei a venit, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Întinderi mari din oraşul mediteranean Derna au fost distruse de torentul uriaş, după ce ploile provocate de puternica furtună Daniel au rupt două baraje situate în amonte, duminică seara. Clădiri întregi cu mai multe etaje, cu familii care dormeau înăuntru, au fost măturate pur şi simplu de năvala apelor, conform News.ro.

"Marea aruncă în mod constant zeci de cadavre", a declarat telefonic pentru Reuters Hichem Abu Chkiouat, ministrul aviaţiei civile din cadrul administraţiei care conduce estul Libiei. "Am numărat peste 5.300 de morţi până în prezent, iar numărul este posibil să crească semnificativ şi chiar să se dubleze, deoarece numărul persoanelor dispărute este de asemenea de ordinul miilor", a adăugat el.

"Devastarea este atât de profundă încât unele zone au dispărut, au dispărut complet", a povestit la BBC acelaşi ministru Hichem Abu Chkiouat, după ce a fost la Derna. "Imaginaţi-vă deci că o zonă rezidenţială a fost distrusă complet, nu o puteţi vedea, nu mai există. Nu am mai văzut niciodată aşa ceva. Este, în orice caz, un tsunami", a afirmat ministrul.

Zeci de mii de persoane au rămas fără adăpost, a mai spus el, făcând apel la ajutor internaţional şi adăugând că Libia nu are experienţa necesară pentru a face faţă urmărilor unui astfel de dezastru.

Oficialii au declarat că cel puţin 10.000 de persoane sunt considerate dispărute sau moarte, deşi bilanţul morţilor confirmaţi până în prezent variază.

"COPIII ŢIPAU, PARCĂ ERA ZIUA JUDECĂŢII DE APOI"

"Toţi spun că este ca şi cum ar fi Ziua Judecăţii de Apoi - ţipetele copiilor, cadavrele de pe străzi", a povestit pentru BBC Radio Johr Ali, un jurnalist libian care se află la Istanbul, dar a cărui familie rămăsese în ţară. El a spus că a vorbit cu o familie care a fost singura care a supravieţuit inundaţiilor din cartierul lor.

"După ce apele s-au retras, mi-au spus că o femeie luată de inundaţii atârna de un stâlp de iluminat. A rămas acolo şi a murit acolo. Au fost martori oculari la asta, au văzut cum nepotul lor a murit pe stradă, aruncat de apă", a relatat jurnalistul.

Oamenii spun că este de nedescris câtă apă au văzut, spune Ali. "Zeci de mii de oameni sunt fie morţi, fie sub pământ. Apa a luat pământul de sub ei şi i-a aruncat în mare", a spus Johr Ali.

La un spital din Derna, marţi, zeci de cadavre învelite în pături au fost aşezate pe podea pe coridoare sau afară, pe trotuar, pentru ca rezidenţii să încerce să le identifice.

Mustafa Salem spune că nu a găsit pe nimeni în viaţă din numeroasa sa familie, care locuia în case apropiate una de cealaltă, în apropierea văii râului, vizavi de o moschee. "Oamenii dormeau şi nimeni nu era pregătit", a declarat el pentru Reuters. "Am pierdut 30 de persoane până acum, 30 de membri ai aceleiaşi familii. Nu am găsit pe nimeni", a spus Mustafa.

Un medic din oraşul Benghazi din estul Libiei a ajuns la Derna pentru a ajuta şi spune că el şi colegii săi sunt copleşiţi de ceea ce au găsit. "Vedem numărul uriaş de cadavre din toată zona. Este un dezastru complet. Sunt şocat, într-adevăr", a declarat doctorul Anas pentru programul Today de la BBC. Oamenii din oraşul-port erau atât de traumatizaţi încât nu puteau să plângă, a mai spus el. Medicul a relatat că zone întregi au dispărut, clădiri au fost măturate în mare, iar altele sunt acum îngropate sub noroi.

"Cadavrele sunt peste tot, în case, pe străzi, pe mare. Oriunde te duci, găseşti bărbaţi, femei şi copii morţi", a declarat agenţiei Associated Press, prin telefon, din Derna, Emad al-Falah, un lucrător umanitar din Benghazi. "Familii întregi au fost pierdute", a adăugat el.

VALURI DE 7 METRI

Furtuna mediteraneeană Daniel a provocat duminică inundaţii mortale în mai multe oraşe din estul Libiei, dar cea mai afectată a fost localitatea Derna. Două baraje aflate în amonte, în munţii de deasupra oraşului, au cedat, revărsându-şi apele în râul Wadi Derna care trece prin centrul oraşului.

Valurile au ajuns până la 7 metri înălţime, a declarat Yann Fridez, şeful delegaţiei Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în Libia, pentru postul de televiziune France24.

Mohammed Derna, un profesor din oraş, a declarat că el, familia sa şi vecinii s-au grăbit să se urce pe acoperişul blocului în care locuiesc, uimiţi de volumul de apă care trecea năvalnic. Aceasta a ajuns până la etajul al doilea al multor clădiri, a spus el. Ei au văzut cum oamenii de jos, inclusiv femei şi copii, erau luaţi de ape. "Strigau, ajutor, ajutor", a povestit el prin telefon de la un spital de campanie din Derna. "A fost ca un film de groază de la Hollywood", a adăugat el.

Derna se află într-o câmpie de coastă îngustă de la Marea Mediterană, la poalele unor munţii abrupţi care se întind de-a lungul coastei. Doar două drumuri dinspre sud au rămas utilizabile, iar acestea implică un traseu lung şi sinuos prin munţi.

"AVEM NEVOIE ÎN PRIMUL RÂND DE SACI PENTRU CADAVRE"

Organizaţia Internaţională pentru Migraţi a estimat că cel puţin 30.000 de persoane din Derna sunt rămase fără adăpost.

"Cel mai important lucru pentru echipele de căutare este că avem nevoie de saci pentru cadavre", a declarat Lutfi al-Misrati, directorul unei echipe de căutare, într-un interviu telefonic pentru Al Jazeera.

Amploarea devastării se vede şi mai bine de pe colinele de deasupra oraşului Derna. Centrul dens populat al oraşului, construit de-a lungul albiei unui râu sezonier, seamănă acum o semilună largă şi plată de pământ, cu întinderi de apă noroioasă care străluceşte în soare şi cu toate clădirile fărâmate.

Fotografiile din satelit ale oraşului făcute înainte şi după dezastru arată, de asemenea, că ceea ce fusese un fir de apă care traversa centrul oraşului este acum o cicatrice largă, cu toate clădirile care se întindeau de-a lungul lui dispărute. Clădirile au fost măturate de potop şi în alte părţi ale oraşului.

Corpurile a zeci de migranţi egipteni care se numără printre victimele furtunii din Libia au ajuns miercuri la Beni Suef, 110 km sud de Cairo, a raportat presa egipteană.

OPERAŢIUNI DE SALVARE DIFICILE

Operaţiunile de salvare sunt complicate de fracturile politice profunde din această ţară de 7 milioane de locuitori, care nu are un guvern central puternic şi unde se desfăşoară sporadic conflicte armate între facţiuni, după revolta susţinută de NATO care l-a răsturnat de la putere pe dictatorul Muammar Gaddafi în 2011. Guvernul de uniune naţională (GUN), recunoscut la nivel internaţional, are sediul la Tripoli, în vest, în timp ce în est, inclusiv în Derna, funcţionează o administraţie paralelă.

Prim-ministrul libian Abdulhamid al-Dbeibah, cu sediul la Tripoli, a calificat inundaţiile drept o catastrofă fără precedent. Şeful Consiliului Prezidenţial al Libiei, Mohammed al-Menfi, a făcut apel la unitate naţională.

UNIUNEA EUROPEANĂ: AJUTOARE DIN ROMÂNIA SUNT PE DRUM

Uniunea Europeană a anunţat miercuri că asistenţă din partea Germaniei, României şi Finlandei este pe drum spre Libia, potrivit BBC şi AFP.

Blocul comunitar şi-a activat în mod oficial mecanismul de protecţie civilă pentru a mobiliza ajutoare. Acţiunea a fost luată în urma unei cereri oficiale de asistenţă din partea autorităţilor din Libia, depusă marţi.

Prim-ministrul guvernului libian recunoscut pe plan internaţional din capitala Tripoli declarase anterior că ajutorul străin va fi acceptat doar dacă este "necesar".

Ajutorul din partea celor trei state membre ale UE constă în "corturi, paturi de campanie şi pături, 80 de generatoare, produse alimentare, precum şi corturi de spital şi rezerve de apă", a precizat UE.

Comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a declarat că blocul comunitar a deblocat, de asemenea, o primă finanţare de urgenţă de 500.000 de euro.

"UE rămâne pregătită să intensifice răspunsul pentru cei mai afectaţi oameni din Libia care trec prin această perioadă dificilă", a spus el.

Organizaţia Naţiunilor Unite a promis, la rândul său, 10 milioane de dolari, iar alte câteva ţări au oferit ajutor, printre care Algeria, Turcia, Italia, Qatar, Egipt, Emiratele Arabe Unite şi Tunisia.

Franţa trimite un spital de campanie capabil să trateze 500 de persoane pe zi.

Italia şi Iordania trimit, de asemenea, ajutoare în zonele afectate.

Ministerul italian al Apărării a declarat că a trimis două avioane militare, care transportă pompieri şi alt personal de salvare de urgenţă, şi o navă militară.

Emiratele Arabe Unite au trimis în estul Libiei două avioane de ajutor care transportă 150 de tone de alimente, ajutoare şi provizii medicale, a relatat agenţia de ştiri WAM.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.