Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tragedie în Afganistan: Femeile și copiii, cei mai afectați de recentul seism

X
cutremur afganistan

Femeile şi copiii reprezintă două treimi dintre victimele seismelor recente din Afganistan spitalizate cu răni grave, a precizat luni responsabilul pentru răspunsul în situaţii de urgenţă al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în această ţară, potrivit Reuters.

Administraţia talibană a spus că cel puţin 2.400 de persoane au fost ucise şi peste 2.000 rănite în seismul de sâmbătă, printre cutremurele cu cel mai mare număr de decese înregistrate în acest an, după seismele din Turcia şi Siria, în care şi-au pierdut viaţa circa 50.000 de persoane, potrivit Agerpres.

''Seismul a avut loc la aproximativ ora 11:00 dimineaţa, când bărbaţii nu erau în locuinţe, aşadar majoritatea dintre persoanele rănite şi decedate sunt femei şi copii care se aflau în interiorul locuinţelor la vremea aceea'', a declarat Alaa AbouZeid, din cadrul OMS, într-un interviu video pentru Reuters.

''Două treimi dintre persoanele cu răni grave, spitalizate şi pe care le-am văzut ieri sunt copii şi femei'', a spus el, referindu-se la timpul pe care l-a petrecut în Herat după seism.

El a mai avertizat că finanţarea operaţiunilor umanitare este în continuare critică întrucât atenţia globală şi fondurile nu se mai îndreaptă spre Afganistan. Cauzele ar putea fi crizele emergente din diferite locuri de pe glob, cum ar fi Orientul Mijlociu şi Ucraina, dar şi temerile în ceea ce priveşte restricţiile impuse de talibani asupra femeilor, potrivit unor diplomaţi şi oficiali.

AbouZeid a spus că a fost ''devastator'' să vadă atât de mulţi copii în stare gravă în spital.

''Am văzut un copil de vreo 3-4 luni cu un traumatism cranian'', a spus el.

Traumatismele craniene pot produce efecte debilitante pe termen lung sau dizabilităţi, a spus AbouZeid. Echipele de răspuns ale OMS tratează problema cu seriozitate având în vedere impactul unor astfel de răni asupra victimei şi familiilor, care vor trebui să le acorde sprijin pe termen lung, a spus el.

Deşi echipele de răspuns au salvat multe vieţi, spitalele trebuie să fie echipate mai bine pentru a se îngriji de alte victime sau pentru a putea face faţă unor situaţii similare în viitor, a spus el.

Sistemul sanitar din Afganistan, care se bazează în mare parte pe ajutor extern, s-a confruntat cu reduceri devastatoare de buget în cei doi ani care au trecut de la preluarea puterii de către talibani, iar mare parte din asistenţa internaţională, care formează temelia economiei, a fost sistată.

Biroul ONU pentru coordonarea operaţiunilor umanitare a anunţat un sprijin în valoare de 5 milioane de dolari în urma seismului, dar sprijin material imediat a venit doar din partea câtorva ţări.

''Ştirile s-au concentrat pe situaţia din Orientul Mijlociu din ultimele două zile şi au acordat foarte puţină atenţie'' crizei existente în Afganistan, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.