Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Traian Băsescu: Cel mai mult m-a deranjat minciuna lui Kelemen Hunor! A MINȚIT/INTERVIU

Inquam Photos / George Calin
Traian Basescu Romexpo

Fostul președinte Traian Băsescu este la ultima campanie electorală și, în calitate de locomotivă electorală, forțează intrarea PMP în Parlamentul European. Băsescu a explicat că în această campanie electorală cel mai mult a fost deranjat de atacul liderului UDMR, Kelemen Hunor, pe care îl acuză că a mințit în momentul în care a spus că UDMR l-a sprijinit în cele două candidaturi la președinția României.

Citește și: INTERVIU - Rareș Bogdan, după prima campanie electorală: În democrație hoții stau la pușcărie, nu în fruntea statului

R. A fost o campanie extrem de dură. Care a fost atacul care v-a deranjat cel mai tare în această campanie?

Traian Băsescu: Cel al lui Kelemen Hunor, care, minţind, încearcă să spună că UDMR m-a sprijinit în alegerea ca Preşedinte sau la referendumurile de revocare. Kelemen Hunor minte. În 2004, UDMR l-a sprijinit pe Năstase, iar, în 2009, pe Geoană. Mai mult, şi la cele două referendumuri de suspendare, din 2007 şi 2012, UDMR a fost aliat cu PSD, PNL şi România Mare, pledând pentru suspendare. Eu am fost însă sprijinit de fiecare dată de maghiarii din Harghita şi Covasna, împotriva alianţelor şi recomandărilor publice făcute de UDMR. Deci Hunor trebuie să afle că eu am o relaţie foarte bună, bazată pe respect şi corectitudine, cu maghiarii din HARCOV şi foarte proastă cu conducerea UDMR, din cauza subordonării interesate a liderilor Uniunii către Budapesta.

R.Vă dau următorul scenariu: sunteți față în față cu un cetățean indecis. Cum îl convingeți să vă voteze?

Traian Băsescu: I-aş spune ce am făcut ca politician (primar, ministru, preşedinte) ca argument că voi face lucruri şi în viitor. În plus, aş aduce ca argument cei 10 ani de experienţă în Consiliul European ca argument al bunei cunoaşteri a funcţionării instituţiilor europene.

R. Cum vedeți viitoarea componență a Parlamentului European? La ce grup va adera partidul dumneavoastră?

Traian Băsescu: PMP este membru al PPE încă din anul 2014, deci acolo vom activa. În privinţa alianţelor pentru formarea majorităţii parlamentare care să poată decide Comisia Europeană, cred că va fi o alianţă clasică, PPE şi socialişti, la care se va adăuga grupul constituit din fostul ALDE şi partidul preşedintelui Macron.

R: Ce ați schimba în relația actuală dintre București și Bruxelles?

Traian Băsescu: Relaţia cu Bruxelles trebuie consolidată prin creşterea nivelului de profesionalism a celor desemnaţi să lucreze cu instituţiile europene, lucru care este valabil şi pentru membrii cabinetului sau ai Parlamentului.

R. Care este principalul obiectiv pe care vi-l veți propune personal în Parlamentul European?

Traian Băsescu: Lista obiectivelor mele este lungă, dar voi avea câteva urgenţe, şi anume : rezolvarea problemelor care îi dezavantajează pe transportatorii români, soluţii de echilibrare a subvenţiilor pentru fermierii români, lansarea discuţiilor între Comisia Dunării şi Comisia Rinului pentru unificarea regulilor de navigaţie şi a condiţiilor tehnice ale navelor pentru a putea valorifica transportul ecologic pe ape interioare, între Marea Nordului şi Marea Neagră, lansarea în dezbatere a proiectului de relansare a Uniunii Europene privind accelerarea proceselor de integrare, creând astfel perspectiva realizării federalizării Uniunii Europene ca singură soluţie să facem faţă procesului de globalizare etc, etc.

R. Ce scor prognozați că va obține partidul dumneavoastră în aceste alegeri?

Traian Băsescu: Greu de spus, azi, cu exactitate, dar sperăm într-un rezultat care să ne permită trimiterea a patru parlamentari la Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.