DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Transelectrica a dat în judecată ANRE: Se plânge de scăderea tarifului la transport și anunță pierderi de peste 138 de milioane de lei

www.magnanews.ro
energie electrică

Transelectrica a dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), pentru scăderea tarifului de transport, fapt ce va provoca societății prejudicii în valoare de 138,4 milioane de lei, se arată într-un raport publicat joi pe site-ul Bursei de Valori București.

Potrivit companiei, un ordin emis de președintele ANRE în 2014 va prejudicia societatea cu suma de 138,4 milioane de lei, iar prin intermediul plângerii se solicită modificarea Ordinului sau emiterea unuia nou, prin care să fie recalculată valoarea ratei reglementate a rentabilității (RRR) la nivelul de 9,87%, scrie mediafax.ro.

Citește și: Sorina Matei s-a dezlănțuit-mesaj fără precedent pentru șeful SRI

„Transelectrica SA a formulat o plângere împotriva Ordinului preşedintelui ANRE nr. 51/26.06.2014, înregistrată la ANRE sub nr. 47714/04.08.2014, şi o contestaţie la Curtea de Apel Bucureşti, care face obiectul dosarului nr. 4921/2/2014, prin care solicită fie modificarea Ordinului mai sus indicat, fie emiterea unui nou ordin, în care să se efectueze recalcularea valorii RRR la nivelul de 9,87% (recalculat cu un coeficient - β - de 1,0359, conform analizelor interne Transelectrica) sau, în măsura în care va fi respinsă această cerere, folosind acelaşi procent de 8,52% stabilit de ANRE pentru anul 2013 şi semestrul I 2014”, precizează societatea.

Citește și: Fiica Anamariei Prodan- vacanță de lux alături de iubit! Cât a cheltuit aceasta

Potrivit Transelectrica, în data de 26 iunie 2014 a fost emis Ordinul ANRE nr.51, publicat în Monitorul Oficial nr. 474/27.06.2014, privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a tarifului pentru serviciul de sistem şi a tarifelor zonale aferente serviciului de transport, practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” - SA şi de abrogare a anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui ANRE nr. 96/2013 privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a tarifului pentru serviciul de sistem, a tarifelor zonale aferente serviciului de transport şi a tarifelor pentru energia electrică reactivă, practicate de operatorii economici din cadrul sectorului energiei electrice.

Citește și: Simona Halep- marea lui iubire- ,,O iubesc de nu mai pot”

„Valorile luate în calculul ratei reglementate a rentabilităţii (RRR1) de către ANRE - conform Metodologiei de stabilire a tarifelor pentru serviciul de transport al energiei electrice aprobată prin Ordinul ANRE nr. 53/ 2013 - au determinat o valoare a RRR de 7,7%. CNTEE Transelectrica SA consideră că aplicarea prevederilor art. 51 din Metodologie prin stabilirea parametrului Beta (β) la valoarea de 0,432 va determina prejudicierea financiară a societăţii prin scăderea rentabilităţii cu o valoare estimată de 138,4 milioane de lei, având un impact semnificativ asupra intereselor financiare ale societăţii”, se precizează în raport.

Citește și: Vești proaste pentru Teodorovici și Dragnea! Ce se întâmplă cu casa pierdută de soții Iohannis în instanță

„La termenul din 09.02.2016, instanta de judecată a admis proba cu expertiza contabilă - specialitatea investiţii financiare şi alte entităţi de valori mobiliare, a prorogat discutarea probei cu expertiza tehnică - specialitatea electro-energetică, după administrarea probei cu expertiza contabilă - specialitatea investiţii financiare şi alte entităţi de valori mobiliare. La termenele din datele de 25.03.2016, 22.04.2016, 10.06.2016 și 03.03.2017, instanța a amânat judecarea cauzei în lipsa raportului de expertiză tehnică. Termenul pentru finalizarea expertizei s-a stabilit pentru data de 25.09.2018”, precizează societatea.

Citește și: Sorina Matei s-a dezlănțuit-mesaj fără precedent pentru șeful SRI

Tot joi, compania a menționat, în raportul către investitori, că veniturile totale operaționale realizate în semestrul I 2018 de transportatorul de energie electrică Transelectrica (TEL) au scăzut cu 29% comparativ cu perioada similară a anului anterior, la 1,233 miliarde de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.