Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Transelectrica investește 248 de milioane de lei în construcţia liniei electrice aeriene de 400 kV Gutinaş-Smârdan, lungă de 140 de km

transelectrica

Transportatorul naţional de energie electrică Transelectrica a anunţat că începe construcţia liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV dublu circuit (d.c.) Gutinaş-Smârdan, finanţată din fonduri europene nerambursabile prin POIM 2014 - 2020. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 248 de milioane de lei, iar proiectul va fi finalizat în doi ani, arată News.ro.

"Realizarea obiectivului de investiţii LEA 400 kV Gutinaş-Smârdan a debutat săptâmâna aceasta prin şedinţa de începere a activităţilor de execuţie. Alături de echipa de proiect a Transelectrica şi a antreprenorului reprezentat de asocierea Electromontaj (lider de asociere) şi ELM Electromontaj Cluj, au participat reprezentanţi ai Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, din cadrul AM-POIM şi ai Direcţiei Regionale Infrastructură Galaţi. Obiectivul principal al proiectului LEA 400 kV d.c. Gutinaş - Smârdan constă în creşterea capacităţii Sistemului Energetic Naţional pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile în zona Dobrogea şi transportul acesteia către centrele de consum din restul ţării, având ca efect creşterea semnificativă a securităţii furnizării energiei electrice în regiune”, informează compania.

Proiectul este inclus în Planul Naţional de Dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport pentru perioada 2020-2029 şi în programul de investiţii al Companiei. Valoarea totală a contractului este de aproximativ 248 de milioane de lei, iar proiectul va fi finalizat în termen de 24 de luni.

Noua linie Gutinaş – Smârdan va avea o lungime de 140 de km şi va străbate 26 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Bacău, Vrancea şi Galaţi.

"Proiectul LEA 400 kV d.c. Gutinaş - Smârdan contribuie la dezvoltarea reţelei electrice de transport (RET) în zona de nord-est a ţării, precum şi la întregirea Inelului de 400 kV al României”, precizează compania.

Obiectivul este inclus pe lista proiectelor de interes comun la nivel european şi va asigura consolidarea Coridorului de transport al energiei electrice de-a lungul ţărmului Mării Negre (Ucraina – România – Bulgaria), făcând parte şi din Coridorul prioritar european “Interconexiuni nord-sud privind energia electrică din Europa Centrală şi din Europa de Sud-Est”, pentru finalizarea pieţei interne europene de energie şi pentru integrarea producţiei provenite din surse regenerabile.

”Reţeaua naţională de transport al energiei electrice necesită investiţii importante pentru a asigura modernizarea şi flexibilizarea acesteia în contextul tranziţiei energetice. Transelectrica, în calitate de operator naţional de transport şi de sistem (OTS), îşi concentrează eforturile pentru susţinerea şi realizarea proiectelor strategice de infrastructură energetică şi pentru accesarea fondurilor necesare finanţării acestor investiţii”, mai arată Transelectrica.

Proiectul LEA 400 kV d.c. Gutinaş-Smârdan se află pe lista celor 20 de proiecte strategice pe care Transelectrica le va gestiona cu prioritate în perioada următoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.